Friday, September 23, 2011

kisah di suatu konvo~

salam..
suasana konvo
...
panas terik
perut lapar
mengantuk
ramai sgt org
udara jadi panas dek tingginya co2 dalam udara
suara manusia berdengung2
bercampur lelaki dan perempuan
semua mencari2 halatuju masing2
mencari mak ayah dalam kesendatan manusia
telefon mnelefon
mencerita setiap tanda2 untuk menghuraikan tempat dia berdiri
sesekali bertukar tempat di tepi kipas
membeli air jus mangga ais atau kelapa penghilang dahaga
membeli makanan pelapik perut..
masih punya peluang itu...
berdebar2 tgok kawan2 naik amek scroll..
semua ambik scroll dengan wajah yang ceria..
tersenyum sipu..
aku sudah menjadi seorang graduat..
mungkin terasa...
yeah! aku telah meluahkan segala2nya dalam blaja..
bagi yang dapat anugerah naib canselor..
namanya digema2..
tepukan gemuruh from the floor~
yang mendengar sudah cukup menderaukan darah
apatah lagi penerima scroll tu..
pasti melonjak2 riang dalam hatinya..
saya juga dapat merasainya even saya bukanlah bakal budak naib canselor..
alhamdulillah dan tahniah jugak buat diri saya..well done angah~heheh
bagi yang dapat satu bintang atau tak ada bintang lansung..
kaki digagahkan jua ...
melangkah dengan senang hati...
akhirnya..
aku sudah habis belajar~
transcript yang bak kata kawan saya , leh buat naik gaji...ahahah
dah keluar dewan..
sesi amek2 gamba..gaya dengan DSLR lebih penting dari gaya si graduat..hahah
buat kenangan pakai baju konvo, hook ngan topinye tu..
wau..nampak gah sekali~
tak kurang jugak nak mek gamba dengan kosmate..
dengan bakal suami dan bakal isteri masing2..haish..
yang dah bawak baby pon de...alhamdulillah..
ad gak a gang2 yang dibawak khas mungkin untuk menghuru harakan lagi masjlis..
yang menyanyi dan mangangkat2 member yang grad tu..
huru-hare..memang~
huh...
tapi apa2 pon..i wanna say congratz to my fren nor azian othman...
grad bt kali kedua..kali ni aku menyempatkan diri untuk meraikan~
seronok tgok mmber happy...
semoga sntiasa dalam rahmat ALLAH dan ceria selaloo
dipermudahkan urusan pertunangan dan pernikahan in the future..
aaameen..

back to konvo...
.....
bayangkan saja ya pembaca (jika ada)
tika saat kepanasan di suatu tempat yang panas teriknya luar biasa..
dikatakan akan menggelegak isi kepala..
masa tu mungkin saat panas membahang kita harap ada tempat teduh..
tapi tiada tempat nak berlindung dan berteduh 
yang ada hanya ALLAH swt
disaat kita sudah lupa perihal mak abah kita
adik2
kawan2
teman2 yang ada bersama kita didunia ni...
semua itu ada didunia...
tapi disana kita sendiri2..
masa untuk dihisab..
bukan untuk beramal..
disini kita masih tersenyum walau result kita tak seberapa..
dapat scroll dah cukup besar..
tapi disana ALLAH beri kita 'scroll' or transcript keputusan samada diterima tangan kiri atau kanan..
menerima 'scroll' dengan tangan yang berbeza cukup buat kita gerun...
who knows?
mungkin kita bleh menilai diri kita.
 sekali dengan video exclusive sepanjang kehidupan kita akan dipaparkan

semua akan mengharapkan kebaikan dari ALLAH
"ya ALLAH matikanlah kami dalam keadaan HUsnul Khotimah dan bukanlah kematian suul khotimah"
aaameen

Thursday, September 22, 2011

masyaALLAH.. this is great!

assalamualaikum wbt
kepada yang membaca post ni..
SELAMAT HARI RAYE YER..
lame xnulis..tetibe teringat sebab ade member yang tyer..
xpela..
ade jugak pembaca blog ni...
haha..
status sekarang adalah dah berpunya...
punya kerja..masyaALLAH alhamdulillah...
aku adalah wanita yang berkerjaya.
(oh ye..kerja mengedit repot belum berlangsung lagi..kahkah..my friend called me FB maniac.)

angah: "mak, angah nak sambung master.."
abah:  (memandang dengan confuse) "buat ape sambung master..ape master2?"
angah: "alah..sambung master pon dapat gaji la abah"
mak: "suka hati hang la ngah.."

pastu dah mngalami sindrom2 yang kurang mnyenangkan
confuse lagi..
aku nak sambung master...
oh yeah...dari situ start la
tanya la segala nasihat dari senior..cane nak sambung master
siap email kat sorang Dr kat fakulti pendidikan department kaunseling..

eh..bukan2..
bukan saya nak jumpe kaunselor..
tak2..
saya nak jadi kaunselor..
ahahah
jangan ketawa..saya ni bleh dikatakan berpotensi tau
masa belajar dlu aku adalah motivator ble kawan2 aku nangis..
ahahah..
lucu x lucu..
aku nak jadi gak kaunselor

pastu pusing2 kpale mikir..tunggu lagi email dari Dr berkenaan..
hampa..
no email received from her..

lepas aku abeh buat lesen tu la aku balik umah.menganggur 2 bulan lebih ase.
seriously mmg teruk..
kawan aku dok sogok2 suh ikut dia p kuantan.cari keja kat sana..
aku pon cakap kat mak..
"mak, angah nak p kuantan..nak cari keja kerani.."
"pergi la..ade duit x?"
MAK!ANGAH TERHARU BILA MAK SOKONG ANGAH

pastu aku p la kuantan.
jangan xpercaya aku nak p kuantan cari kerja kerani jer,
pastu aku p satu agensi pekerjaan tu,
adoi..mcam kena tipu jer,,
kerja apa pon xpanggil
mungkin sebab xcukup qualification nak jadi kerani ni..
sebb bagi aku kerja la apa pon asal halal..
aku xkesah
alhamdulillah..
aku xdapat keja
dalam masa cari2 kerja tu kawan aku (yang bakal nikah 24 sept ni 2011) gtau aku ade kerja kosong dekat serdang
TADIKA beb!
percaya atau x..aku cakap kat mak
"mak, angah nak p serdang.ade kerja kosong.cg tadika.dorang cakap confirm dapat.."
perkataan "confirm" disitu adalah utk mmbuatkan mak bagi pegi..
ahaha
ok..mula la journey p tadika..
fuh..agak mencabar..skali dapat pak cik teksi yang haish..malasla nak cakap..
sampai nak langgar moto..
hm...
dan akhirnya aku tiba..
lepas interview alhamdulillah aku dpat keja cg tadika
sepanjang Ramadhan aku keja cg tadika
kerjanya mudah
tapi agak penat..
love all the child.
pertengahan masa aku jadi teacher tu ade panggilan interview.
so aku p jelah.
sebnarnya mmg aku ad 3 buln perjanjian dengn bos tadika.
tapi aku cakap sblm tu if dapat kerja tetap aku nak quit la.
alhamdulillah aku interview harini, esok dapat panggilan
"bos saya nak awak bekerja dengan kami.so ble bleh masuk?"
alhamdulillah!
ya ALLAH Kau Yang Maha Memberi Rezeki...
sebelum tu aku ada baca novel yang sarat dengan info pasal solat dhuha.
apa yang berlaku kepada watak akan dikaitkan dengan solat dhuha
solat dhuha bukan sahaj didirikan semata2 mengahrapkan rezeki dari ALLAH swt tetapi kita sebagai hambaNYA memperuntukkan masa sedikit untuk solat mngingati Dia disaat semua org masih leka dengan kerja.
aku cube amalkan mana yang aku mampu..
dan ketenangan dapat dirasa
org selaloo pertikai
"cukup ke dengan gaji banyak tu? (masa kerja tadika)
aku sangat berlapang dada...
cukuplah dengan apa yang ALLAH berikan kepada aku..
aku pon tak tahu nak cakp either sikap aku yang jenis tak amek kesah sangat ni betul ke x..
kadang2 aku jadi mcam tak tahu pape sebab bnyak menda aku buat 'dek' je

sekarang ni kerja..alhamdulillah..
wish u all the best angah!
love urself