Friday, January 11, 2013

Ada Bau Mengeluh

[Bismillah]

Assalamualaikum wbt

seminggu lepas terasa sangat lama
seriusly, penat badan dan penat otak
mungkin ade sket bau mengeluh
hahaha
aku tak larat sangat
kerja tak banyak
just kena study dan hadamkan apa yang nak disampaikan pada anak2

ya Allah..
wajah anak2 yang aku didik amatlah lurus
aku gembira melihat senyuman mereka
mereka mnguntum senyuman
senyuman yang ikhlas
aku sayang anak2 itu ya Allah
mereka adalah aset ummah
dan aku perlu mndidik diriku agar mereka juga terdidik

dalam hati ade jugak la rase geram tu
isk..Tuhan jer yang tahu
tapi sejuk ati oh tgok muke budak2 ni
tibe2 aku rindu ngan budak2
heeee...kelakar pon ade
semua nak amk perhatian..
hahaha..kelako

above all,
aku cba sedaya upaya menjadi Hamba Allah yang patuh
menjadi pendidik yang soleh wa musleh
bergaul baik dengan semua guru kat skol..
:)


Friday, January 4, 2013

Jan--Feb--Mac--Apr--May--Jun--July--Aug..

[Bismillah]

Assalamualaikum wbt

aku tak tahu la berapa ramai manusia baca blog ni...
saja counted bulan..hahaha...opssss
kahkahkah...
sekejap jer sebenarnya masa berjalan...

Keliru...~ Bercalon2 Bagai!

[Bismillah]

Assalamualaikum wbt
kuasa kamera magis...wahaha..amek kat tenet yer

kenapa tajuknya keliru?
sungguh aku keliru saat ini
ahahaha...bukan keliru pasal ape pon...
pasal bila kat sekolah semua org duk tanya "dah ada calon?"
ni lah soalan pertama masa 16 hb aku pergi meeting dan perkenalkan diri
gila apa? lawak pon ada...nak tersembur air liur masa tu...tak de soklan lain ke hape...
ok..aku terima soalan tu sebab sekarang umurnya sudah banyak ya
lagi pun cg sana ramai nak melangkah kearah itu..ya..tangga kedua maratib amal yoa!
itu sebab mungkin menyebabkan mereka berkobar2...positif2
hahahaha...lawak2

calon?

ade ke xada?

ada..tapi mcam tak ada

tak ada...tapi mcam ada...

ok..ini mngada2 jer...kahkahkah....

okeh2...cukup2...
p sambung isi borang p

kehkehkeh...bukan aku la...
korang! hahahahah

Bila Guru Berbicara..Ohoi





[Bismillah]

Assalamualaikum wbt
tadi baru p kursus induksi cg
alhamdulillah banyak sangat input
mmg sangat penting dan bertuah sbb harini dapat sesuatu
ya lah..aku kan xde pngalaman mengajar yang solid
hmmm
banyak sangat sebenarnya anugerah yang Allah bagi pada pendidik
yang paling aku tersentak bila last slide ade kata2 macam ni
..  Guru adalah pewaris anbiya'....
woah! aku menghitung diriku sendiri
tersendawa jugak tadi...eh..silap...tersedu sedan
ohoi...layakkah? layakkah?#jaw drop#

untuk persedian minggu pertama
kata Sir Malek...ktorg kena bagi impression yang menggerunkan
hahah..katenye la kannnn
kena menyinga (men-singa) kan diri sendiri
wahahha...kuasa veto!
men-singa..wakaka
no lah..gurau2....
kena buat rules untuk hari pertama
dan kena strict on that rule
so that student alert and respect
hubungan guru dan murid musti ada barrrier
peramah tapi menjaga batas
hamboi..jeling dia...

aku bimbang yang ni...aku ni bukan nye bleh marah budak2 ni
hahaha..tapi skali aku marah...menangis!wakaka

guru kena IKHLAS
dan semestinya ini akan teruji nant
huh..berat rasanya
membawa beban dakwah dan tarbiyyah
bukan hanya untuk anak2
tapi muallimah2 yang mungkin perlu disuntik dengan kefahaman
bukan saja mereka...aku jgak la...
kena all out and extra effort untuk menjadi pendidik
kreatif dan kunci semua ini adalah : HUBUNGAN DENGAN ALLAH SWT
dan influent dari guru sangat hebat pengaruhnya

kau tahu dimana bumi dipijak dan langit dijunjung...
Allah ada di atas kita dan pada Dia tali yang kita pegang dan bergantung

haha..
aku rasa semua ada fav teacher/sir/ustazah/pensyarah
ce pk skjap...nape korang suke cg tu..

masa sekolah tadika aku ade cg Aisyah dan Cg Aini.. (kau ade?hahahah)
aku suke 2 orang cg ni... respect!

masa sekolah rendah aku ingat teacher kamariah...cg khamsah...cg rozita (cg math yang aku gerun...sebab aku selalu dapat C..hahah...) cg fatimah (cg ni ajar sains...dia pernah baling buku aku sebab aku xbuat pembetulan sains dia...biasa la budak tak pndai..pemalas pulak...kahkahkah..kenangan..smpai sekarang aku sayang cg2 ni)

masa sekolah menengah aku ingat cg roshidi, cg nordin, cg mashitah, cg aini (math..form 5..syok..yang ni aku dapat A math...wakaka), cg hasnan..

pensyarah...xbrapa attach.but anyhow..they sacrifice more to prepare slide...exam question...respect2 jugak!.sekian..ahahah



habes la down sume student ade cg gini...aku nak praktis...xmkan gaji buta!

ok2..secara konklusi..cikgu dan pensyarah mmg ada aura sendiri...
dan nak cari guru yang benar2 ikhlas mengajar sekarang insyaALLAH ade..tapi jarang-jarang
kadang-kadang
nak tahu...orang non-muslim berusaha gigih dan itqan melaksankan tugas guru
apatah lagi kita as muslim..dan PEWARIS ANBIYA...
ikhlas dan istiqamah~

aku chow dlu..assalamualaikum wbt





Tuesday, January 1, 2013

Mereka Nak BerBM Hari Merdeka 2013

[Bismillah]

Assalamualaikum wbt

aku tahu la post aku kontrobesi
wahaha
sape suh tak ajak aku....
kikiki... [baby friso bengang jer sebab aku TIPU]
hahahah...baby friso la yang gtau aku lepas sarah cakap kat aku impian aku akan tercapai
dalam ramai2... aku selalu cakap.tq baby friso inform aku.
"Suh la IKRAM buat majlis nikah ramai2...1 ikhwah 4 akhwat" (potong2..bahaya ter)
hahaha... dan bakal termakbul ogos ni
ya ALLAH aku doakan jodoh akhwat dipermudahkan
i am happy for all of u
aku harap bukan 10 pasangan jer tau...
lebih2 pon cantik!
oh Allah...Alhamdulillah kerana makbulkan doa saya
jiwang pulak gamba ni hoi...mahabbah rindu pulak dia~

i bet
ade yang nikah ngan ikhwah aktivis aqsa syarif
ade yang nikah ngan usahawantani
ade yang nikah dengan ustaz

wahaha...aku manusia yang terbayangkan hal itu
aku bhgia
aku nak p majlis hangpa

korang tau...bila aku balik rumah
aku sedar ak belum bersedia kearah itu
tapi akhwat semua mantap2..
insyaALLAH...
aku berdoa pada Allah agar Dia mudahkan urusan kalian...
dengan niat yang baik...demi dakwah dan tarbiyah...
insyaALLAH sesungguhnya Allah Maha Tahu
lambat ke cepat...itulah yang terbaikk
peningkan pikir pasal jodoh
tapi yakin dan percayalah...
Yang Di Atas tidak pernah hampakan kita
berdoa..dan aku juga disini turut berdoa
agar aku tidak hanyut disini..

aku rindu sentuhan tarbiyyah... :'(
tudia....





Berumah Sewa Kembali

[Bismillah]

Assalamualaikum wbt

perjalanan dari rumah memakan masa 20 minit
jalan mcam ular kena palu
kiri kanan adalah paya
skolah start 6 hb januari
i am so excited
dan cg2 kena ada disekolah jam 7.15 am
can u believe that?
i cant imagine...
hahah...

rumah sewa oh rumah sewa