Friday, July 27, 2012

Instead of Hi and Babai

[Bismillah]

Assalamualaikum wbt


Kita sepatutnya dah terbiasa memberi salam
tapi bila omputeh datang dari barat sejak zaman penjajahan kita lebih senang ucap Hi dan Babai
lebih menjimatkan masa mungkin sebab dia ade 2-6 huruf sahaja..ahahahah...
Segan juge nak beri salam...mcam alim sangat jer
Segan nak beri salam bila nak masuk rumah sebab rasa macam nak masuk kelas pulak..
apatah lagi nak beri salam pada strangers...salam x.. senyum x...langsung xdapat pa

kita kena berubah!

ketikamana Rasulullah saw bersama dengan salah seorang sahabat..melintas seorang lelaki..lalu dia memberi salam

Lelaki pertama: Assalamualaikum.. lalu Rasulullah saw berkata pada sahabat Baginda " baginya tercatat satu kebaikan"

kemudian, ada seorang lelaki lain yang melintas

lelaki kedua: Assalamualaikum warahmatullah... lalu Rasulullah saw berkata pada sahabat Baginda "baginya tercatat dua kebaikan"

Lintas pula seoang lelaki lain lalu memberi salam kepada Rasulullah dan sahabat baginda ketika itu dengan salam seperti dibawah..

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh .....  lalu Rasulullah saw berkata pada sahabat Baginda "baginya tercatat tiga kebaikan"

dengan memberi salam itu:

1) dapat mempertautkan kasih sayang antara muslim (bukan lawan jenis ya!)
2) dalam satu hadis..siapa yang memuliakan salam maka dia akan mendapatkan bilik disyurga yang diperbuat daripada permata tembus

apalagi...bulan Ramadhan ni...tambah banyak added vaue dalam hidup kita..agar benar apa yang kita buat Allah suka dan Nabi Muhammad juga bahagia melihat umatnya menjalankan sunnah Baginda Saw.

Sunday, July 15, 2012

Trust Istikharah?

[Bismillah]
Assalamualaikum wbt
Prophet Muhammad pbuh :
"Tidak akan kecewa orang yang melakukan solat isktikharah, 
tidak akan menyesal orang yang suka musyawarrah
dan tidak akan kekurangan orang yang suka berjimat" (HR Tabrani)

Deep inside yes..I trust..InsyaALLAH
Be patient cause Allah Knows Best!
The time will come
But we don't know when


namun adakalanya bukan semua yang kita mahu Allah bagi
tapi atas iman mu itu..percayalah pada Allah
kerana Dia tidak pernah memutuskan sesuatu
kecuali terisi dan tersirat seribu kebaikan atas apa yang berlaku

:) smile
cause everyday not a curse

Kita Berasal Dari Rahim Yang Berbeza

[Bismillah]
Assalamualaikum wbt

banyak aku bincang dengan sister pasal apa yang berlaku tempoh hari
dan banyaklah juga pandangan yang aku dapat
aku respect stiap pandangan dan jazakumullah khairan kathira
ada juga yang terdiam...dan hanyak terkeluar kata-kata: "isk..payah jugak tu.."
mereka kata.."bahu yang memikul lebih berat terasa bebannya dari mata yang menengok...'

sharing masalah kadang2 hati berasa lebih sesak
apatah lagi bila apa yang diingini tidak sampai pada targetnya
namun aku yakin dengan berbincang akan mencapah segala idea dan insyaALLAH ada jalan
[credit: mak-mak kat atas ni xsoleh mane]
kita dari rahim yang berbeza..
lahirnya kita..melihat dunia yang disekelilingnya dari kaca mata yang berbeza
bagaimana mungkin ya  kehidupan yang kita akan jalani sama
ya..ya...aku makan nasi dari beras yang terhasil dari pokok padi...kau juga bukan?
ya..ya..aku makan ayam dari telur ayam dan telur ayam dari ayam..kadang2 telur itik dari itik
ya..ya..aku hirup oksigen yang percuma-cuma ini yang bentuknya adalah 02 bukan 03 (ozone)
kehidupan kita sama...tapi cara kita dibesarkan sedikit berbeza

semakin meningkat dewasa...
adakah kehidupan ini berubah?
aku akui..
semakin  membesar dan meningkat umur...
akan hadapi kehidupan yang lebih mencabar
ahhhh...sama sajalah seperti analoginya periksa di sekolah2...


soalan tika UPSR (2000) jika dibuka balik masa 2012 mestilah kita rasa kacang jer kan..
soalan budak master dan Phd mstila berbeza bukan...
betol la tu apa Allah buat
Maha Adil-Nya Allah..meletakkan sesuatu benar pada tempatnya

semakin kau dewasa...semakin besar juga ujiannya
berbezanya adalah bagaimana kita menghadapinya
cara kanak-kanak atau anak gadis memberontak atau gadis matang yang bertindak rational?

aku memandang hal ini dari banyak sudut: (sejak bila aku jadi analytical ni... = =')

for sure this is tarbiyyah Allah...menyentap urat jantungku
yang sebenarnya aku gagal lagi mentarbiyyah diri ku apatah lagi family ku
masyaALLAH...terasa besarnya ujian tu..
ibarat dihempap2

aku melihat ini sebagai pengajaran jika suatu hari menjadi ibu bapa..
kenalilah siapa anakmu
kenalilah dengan siapa anakmu bersahabat
ketahuilah apa yang ada dalam hati anakmu (kehendaknya)
ketahuilah apa yang diperlukan oleh anakmu
Kalian as ibubapa juga perlu jelas kemana anak kalian akan dibentuk..
apa yang kalian mahukan dari anak kalian..

sebelum walimah...penuhkan dada dengan ilmu parental skill..psikologi dengan pasangan
buku yang bagus:
Nasih Ulwan-Tarbiyatul Aulad,
Man from Mars, Women from Venus - John Grey

hummmphh..
aku kenali siapa manusia disekelililng aku
 = ='






Thursday, July 12, 2012

Apalah Masalah Si Sanguine Ni?

[Bismillah]
Assalamualaikum wbt
Mengenali diriku sebagai powerful choleric dan popular sanguine
Alhamdulillah 
Frankly speaking...aku senang dengan dua personaliti ini
lumrahnya, manusia kan takkan lari dari kelemahan dan kelebihan

character ni mmg aku lah..


Episod 1 
(Sejak bila jadi penerbit film ha kau ni?)

Sejak dari kecik aku paling banyak cakap..ade jer cerita ak nak sembang
aku ni kira cucu paling rapat ngan wan (datuk di perak panggil tokwan/wan) 
wan yang garang pon bleh click ngan aku...
abah aku cakap aku cucu satu2nya yang berani panjat atas belakang wan 
(wan ramjan dah arwah...al-Fatihah)
wan Sharif selalu bawak p jalan2 kenalkan kat satu kampung aku cucu dia
aku kaki sembang la dulu dan kaki gelak
chekgu cakap kalau aku masuk pertandingan gelak mst aku menang (xpower langsung)
kalo masa kecik topik perbualan adalah apa yang aku imaginasikan
ultraman dan supermann (Jamn! (= =') ) - tak sangka kan...
aku mmg tak suka sailormoon 
dragon ball juge mnjadi pilihan hati...(masa kecik dulu la..sekarang dah tua..kalo dragon ball melintas aku tatap aje)




Episod 2

sorang kawan aku panggil aku penceria keadaan
sebab aku la paling bleh gelak walau lawaknya xsebarapa...hahahha..
kaki sakat aku ni masa sekolah dulu
masa form 3-5 aku femes jugak la as budak baik (fenomena angkat bakul berlaku)
wakakaka
aku kawan ngan semua lapisan masyarakat
dlu ak bukan budak pandai 
(abeh kau ingat kau bijaksana la sekarang? = =')
pastu sket2 naik kelas sains dua..pastu sains satu..
moment paling best dalam hidup aku adalah sekolah menengah! 
Alhamdulillah..
budak2 kelas belakang2 kenal la aku..sebab aku suka ah lepak2 ngan depa
perangai aku yang bleh ngam ngan sape2...
dorang rase aku tak sombong..
smpai sekarang ade lagi mmber sekolah lama yang msg2 kat FB
tapi ramai yang dah beranak pinak...
ehehehe
sebab aku budak tak pndaikan dlu..
so aku ase xde menda pon nak belagak kalau duk kelas pertama pon
manusia sama kot
aku join banyak la masa sekolah menengah dulu..cume xjadi pengawas jer
mase sekolah rendah jadi penolong ketua pengawas
ketua puteri islam
masuk sekolah menengah join KRS selalu kena sound ngan cg sebab haru biru kiri ngan kanan
join PRS..jadi timbalan pengerusi...
penolong kelas 5 Sc1
join debate...juara plak tu...Cg Mad Abdullah senyum jer..ahaha
paling aku ingat Cg Add Math aku...Cg Roshidi Abdullah
dia selalu sound aku sebab baju putih sekolah aku dah bertukar warna jadi kuning

"Ce nile gok baju or..Kuning sior doh"
hahah..

aku bantai gelak..tapi aku xnila pon baju tu..ahaha..lantak 
aku selalu la jalan kaki p sekolah ngan sorang kawan...Ida
Dia ni jenis pengemas..baju bernila la..nampak baru jer
kasut berbasuh putih jer
isk..kalo jalan ngan dia..aku la paling menonjol sebab baju aku jer yang warna lain macam .
ahahahah
sepanjang berjalan dari rumah ke sekolah dan dari sekolah ke rumah
aku yang bantai sembang...bla..bla..bla
tak tau la dia rasa ape...
agaknya bengang tapi tahan jerla masa tu..tunggu spm abeh jer nak habiskan penderitaan dengar aku mnyembang...hahahha
tapi she's good listener..i admit it..
i bet her are Phlegmatic and Melancholy
Dulu selalu kena tazkirah 
"Cakap banyak hati keras.."
tapi impaknya tak berapa rasala dengan tazkirah kawan aku tu
sebab fikiran pon xjelas lagi...
aku hantam sembang jer... 

[Credit]

Episod 3

Lama kelamaan aku kian hilang....
di matrik aku mmg xmenonjol
rendah diri la katekan
sebab dalam ramai2 aku paling corot
ahahaha
cakap pon dah kurang
bergaul dengan org bijak pandai kan lain rasanya
kalo dulu main tibai jer..tapi bila ngan org pandai n behave lain sket..
dah lama xbuat kerja gila macam sekolah menengah
banyak bermain dengan emosi nak jaga hati manusia masa episod 3 ni
banyak menda aku jaga..so sangat la tak jadi diri sendiri
banyak aku ignore pasal manusia sebab aku serabut
sket2 nak terasa..merajok..fed up juge
totally different la hidup aku masa kat matrik
snanye moment paling aku xsuka adalah matrik ah..
tapi alhamdulillah Allah bagi oksigen sama jugak macam or lain

stakat tu dlu

lain hari aku sambung kalu rajin
popular sanguine ni bukan bleh pakai sangat kata2 nya
cepat bosan!


Apa Tajuk Paling Sesuai?

[Bismillah]
Assalamualaikum wbt
hmmmm...
Mengeluh kepenatan dengan sisa2 dunia yang ada...
adakah masih tersisa atau ia melekat terus dihati..aku juge xpasti
melalui hari2 yang kelihatannya penuh kepayahan
dada rasa sesak semacam
kelemahan ku adalah dunia
namun tetap lemah mencari kekuatan
sedih dalam hati ditelan2
hinggakan aku bungkam
akhirnya tenggelam

kecewa? sedikit mungkin ada dalam hati
namun...
aku hanya melalui kisah hidupku
bagaimana Allah mengaturnya itu terserah padaNya
yang penting doaku..akan sering ku panjatkan padaNYa
Jiwa ku perlu terisikan dengan nama2 Nya..
Bukan lagi perasaan Kosong yang menyapa
ingin ku tiadakan ruang untuk itu
Engkau pergi jauh2 Kosong!


Ingin ku buang jauh2 perasaan yang menyesakkan ini
bukanlah penat
tapi sakit
walau badan tidak penat tapi hatinya sakit
tenteranya akan lemah skali
bukankah begitu?
bagaimana keadaan engkau wahai hati?
Kau Kosong bukan?

Sedih?
Jauh disudut hati
ya aku sedih
mengenang apa yang berlaku aku buntu
Namun bagaimana lagi?
ku harapkan kemanisan disebalik kepahitan ini
  (takdela pahit mana..aku kan sanguine..mmg ayat2 aku hyperbola semuanye) hahahah
[Al-Fatihah: 6]


Lupa tidak..
Redha InsyaALLAH
Maafkan aku
disebalik apa yang berlaku
aku mengharap Allah mentarbiyyah hati-hati lembut ini
Allah mencungkil ibrah2 agar ia nampak dek mata hati kita
aku...?
masih banyak perlu diperbaiki
apa yang dapat ku lihat...
jangan pernah merasa hebat kawan
seribu tahun kau dijalan tarbiyyah
karat2 masih melekat
Jangan merasa diri suci sedang kita tak sedar hati sendiri mati
Astaghfirullah..astaghfirullah..astaghfirullah..
semoga Allah mengampuni dosa atas kealpaan dan kelalaian kita
insyaALLAH...
Asif jiddan