Wednesday, October 27, 2010

test hati

kata orang..kalo bila ad orang ajak kepada kebaikan...bila kita menolak disebabkan ego, malas, merasa bosan dengan ajakan, delete msg kebaikan, buat2 lupa, bagi excuse yang tak munasabah,
 yer..memang banyak keja..same ar kite...tapi bila mana perkara diatas terkena diri sendiri..maka muhasabah dan check hati...

 jap! rasa cam nak tembak diri sendiri:
 angah, yang ko buat keja lambat slow cam siput pasal?
sekarang ah tersepit..program bnyak kena attend...
 ko bukan student jer!! eh! wake up ar!!
 angah said:
 "penat ar!ko pe tau...?"

 penembak diri sendiri said:
 "penat pe? banyak sangat ke keja ko buat?weh..sedar ar!!!! ko tengah duk lagho serve tenet..."

 angah said:
 "ouch...ha ah la...please support aku wahai "penembak diri sendiri".."

 "penembak diri sendiri replied":
 "ALLAH kan ade...kuatkan semangat angah!!!! semoga dipermudahkan"
 

angah:
"insyaALLAH..permudahkanlah urusan kami.."

jauhnya perjalanan

salam...
 nampak gayanyer spt menikmati masa yang singkat dengan penuh bersenang lenang ni..
 insyaALLAH, akan cuba sedaya mungkin..
 mungkin aku nampak macam tak kesah/tak amek berat..
 tak snanyer...aku nak wat keja ni cepat..
 kadang2 blur sangat..
 bukan tak nak tanya..tapi tak tahu nak tya aper...hmmm...
semoga ALLAH membuka mata hati aku..

Sunday, October 24, 2010

finishing skoll, FINISH already..

alhamdulillah..
 FS DAH ABEH....
ALHAMDULILLAH..HARI NI BANYAK BELAJAR..
EVEN JUST SIMPLE2 THING..
CANE PREPARE UNTUK INTERVIEW..WRITTING UR RESUME AND COVER LETTER..HUHU..ALHAMDULILLAH YA ALLAH...
JANGAN TINGGAL KAN 'DUNIA' KERANA DA'WAH..TAPI BAWALAH 'DUNIA' UNTUK JAYAKAN DA'WAH INI..
CAM TAK SABAR NAK KEJA..I'M STILL YOUNG.. A LOT OF THING I WANNA DO..FOR ISLAM ESPECIALLY...YA ALLAH, BANTULAH HAMBA-MU INI..KUATKAN AKU DENGAN KEKUATAN-MU..SEMOGA AKU BERTEMU DENGAN KEJA YANG BAIK...

BANYAK SNANYE KEJA..CUME KITA JER YANG MEMILIH...SEMOGA ALLAH PERMUDAHKAN JALAN KITA SEMUA..INSYAALLAH..


cume sekarang ni rasa sedih sebab ada member sedih...
 tatau la per masalahnye..
 harap she is ok rite now..
 insyaALLAH..
 p/s ESPECIALLY for her:

 dont cry just for people who are doing bad for U .but crying la because of what u re doing for other...especially ALLAH...not all people know how to appreciate us..only ALLAH...not worth it cry just for people not appreciate u dear..be strong..  i dont wanna c u cry..i sad if u re sad dear...

Saturday, October 23, 2010

FINISHING SKOOL YANG MEM'FINISH'KAN STUDENT


"BAGUS TOL ADA FS NI.."
 ..HA AH.. YER LA TU..
BAGI AKU ADA PRO AND CONT NYER FS NI..
BAGUSNYA...
 ~TINGKATKAN KONFIDENT STUDENT...
 ~SOFT AND HARD SKILL..

PENTING GAK UNTUK MANUSIA YANG POOR ENGLISH MCAM AKU NI..LEH TAMBAH KOFIDENT..
  TAPI YANG TAK BESNYER..
 BANYAK YANG BUKAN MENCERNAKAN..TAPI ME'NYEMBELIT'KAN OTAK..SESAK2....

TITLE FOR VERBAL COMMUNICATION SKILL: (kena berlakon/ apa sajer yang creative)

 "fell in love with FOREIGN STUDENT.."

FIRST DENGAR...cam GELI pon ader..

"APE? TAK DER TAJUK LAIN YANG LAGI BAIK KER?"
"BUKAN LA...KITA KAN KAT DALAM KAMPUS.KAMPUS LIFE...ITULA YANG JADI HARI2.."
 "OK!FINE..."

BLA2..BERLAKULAH SCENE FOREING AND LOCAL STUDENT
.................
DAH ABEH BERLAKON...SEMUA DAH ABEH...
  1.  ADA SCENE 'MAKWE' HILANG LAPTOP..'PAKWE' LEBIH2 DUK 'DARLING2' ...UHHHHHH..GELI ANAK TEKAK..TAK LEH NAK TERIMA..
  2. CITA CURI DURIAN..LAST2 PAK GAD YANG JAGA LADANG TU YANG JOEN SEKALI KUTIP BUAH CURI..MAKAN DURIAN HARAM.."SEE U TOMORROW SAME TIME, SAME PLACE"..
ADOI..APA KENA DENGAN CARA PIKIR BUDAK SEKARANG..OK2..MUNGKIN NAMPAK CAM KELAKAR..(aku pon tumpang gelak gak..) TAPI BILA PIKIR2 BALIK..ADA KECOMPANGAN DISITU..DIMANA? DI MINDA!

 OK..BERAKHIR DISITU..

CONCLUSION DIBERI OLEH "CIK FASI.."
..."U HAVE UR OWN RITE..U CAN FALL IN LOVE.BUT U NEED TO ACCEPT HIM/HER..BLA2.."
 MENYAMPAIKAN SESUATU YANG PASTI "SERONOK" DIDENGAR.. TAPI TAK HERAN LA BILA YANG SAMPAIKAN TU NON-MUSLIM.PASTI AKAN DAPAT 'MORAL' YANG 'BAIK' DISITU...

 TAPI JIKA ITULAH YANG ADA DALAM FS UNTUK BUDAK YANG NAK GRADUATE..APA YANG BOLEH AKU KATAKAN ADALAH..AKU SETUJU DENGAN ABU 'ALA AL-MAUDUDIYY...

UNIVERSITY ADALAH TEMPAT PENYEMBELIHAN..DAN 'SISWAZAH' NAIK PENTAS AMEK SCROLL (BACA; SIJIL KEMATIAN) LEPAS BERJAYA DISEMBELIH...(LEBIH KURANG MACAM TU LA AYATNYER..)

GRUP KU "DUCK" DAPAT PASAL.."singging content in campus"..

SATU HAL LA PULAK NAK BELAKON..JADI JUDGER..ALHAMDULILLAH..
TAPI PLANNING TAK OK.EVERYBODY NAK SUGGEST IDEA..LAST2..TERABUR..

ESOK BERSAMBUNG LAGI FS..INSYAALLAH LEH BLAJA CANE NAK APPLY KEJA AND TULIS RESUME..HEHEHEH..BASIC SKILL TO APPLY KEJA..

Thursday, October 21, 2010

dakwah itu kekasih ku???


ahhhhh.....
hati kekasih mana yang jika tak dijaga..
pastinya akan merajuk..
mana mungkin seorang kekasih lupa pada kekasihnya..
buntu bagaimana meraikannya.
kurang faham, apalagi arif pada apa kehendaknya..
bilamana bersama teman lain..
dalam keadaan yang runcing..
bertimbun2 kerja dikotak 'in' yang belum selesai..
segala untuk kekasih dilupakan...
tika masa yang ada bukan untuknya..
 tika lelah menghinggap..
baru mula berbasa basi dengannya.
SADIS sungguh..!!



maaf kan aku..aku bukan kekasih yang sejati..
bukan seperti kekasih2 mu yang lain..
yang amat kasih..
seluruh tenaga adalah untuk mu..
jerih payah segalanya untukmu
tapi yang pasti aku amat butuhkan mu hai kekasih...
dakwah tak perlukan aku..
tapi aku perlukan DAKWAH!!

Friday, October 8, 2010

dusty sences


masalah kita harini ada kita tatau yang kita ada masalah...

 check it out...

maSa..TimE..

lebih laju dari cahaya!!
mmm..bunyi...

jiwa kelajuan?
tidak..jiwa...ku...buffering...tooo...long...

put ur self on her shoes~

::50:16
"Dan sungguh, Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, dan Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya."


salam..
teringat satu hari...
terkejut...
 napa tiba2 kawan sekolah call?
 ok..dalam hati ase cam ada somthing wrong jer... (dah biasa dengan keadaan ini)
nak kata rapat..just friend..

"sebab penulis lebih suka berkawan..
 ya..kawan yang bukan sahabat..sebab ada yang claim diri penulis sebagai sahabat..tapi bila gembira sahabat inilah dilupakan..tidak mengapalah..penulis bahagia begini
just sebagai peringatan buat diri penulis...
sahabat sejati sukar dicari"



lets back to the story....
kawan : name: D (bukan nama sebenar)
kadang-kadang bila kita dengar masalah orang...
 kita rasa bersyukur sebab kita tak berada dalam keadaan yang sedemikian..
 alhamdulillah..
alhamdulillah..
alhamdulillah..
sampai bila2 pon insyaALLAH wajib syukur sentiasa..

 bagi diri penulis,
 kadang2 ketidak ketenangan hati juga buat sesorang mencari mana ketenangan tu..
dan ketenangan itu hanya pada ALLAH..
betul.. yakinlah
 apa yang penulis katakan pada kwan sekolah tu,
"pasti ALLAH mau tunjukkan sesuatu..yakinlah...mesti Dia nak D banyak berdoa pada Dia..supaya D lebih-lebih dekat dengan Dia..carilah Dia.."
 kawan penulis dalam esak..
sebak..
penulis pon..
 perasaan stagnant dalam hati D tak dapat penulis gambarkan..
 gusar, penat, sedih, celaru, benci dengan perasaan tu, gelisah, tak sedap hati..bercampur baur..

sepi..~

 bunyi deruan bas..bau asap bas..dekat dengan hidung..
tapi bas makin jauh..
bas dah tinggalkan penulis...

penulis sendiri buntu..apa nasihat terbaik buat kawan ini..
sungguh..tiada nasihat terbaik melainkan carilah ALLAH untuk solusinya...
tapi ia akan jadi tergantung andai tidak difahami bagaimana mencari ALLAH..atau ayat lainnya, pelajarilah islam itu..
 kerana islam itulah sejahtera yang dicari..

 nak jumpa..jauh..ada kelas lagi..
jadi..
hm..surah2 yang dipraktikan penulis di text kan..
 untuk jadi satu ikhtiar bimbang kecelaruan hati kawan tu disuntik virus syaitan yang resistant..
 insyaALLAH..surah 3 khul, 3 ayat akhir al-Baqarah, ayatul Qursi dan istighfar..
 semoga ALLAH sentiasa melindungi kita dari syaitan yang direjam dan hawa nafsu..
 setakat ni pnulis tak update perkembangan kawan tu..
 doakan saudara kita k..


 **kadang2 terlalu panjang berfikir buat kita senang terdelincir apa lagi jika kita tidak berpandukan al-Quran..
 **pengisian rohani amat penting dalam hal begini..
 **alhamdulillah atas segalanya Ya ALLAH..

::13:28
 "(yaitu) orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan meningati ALLAH. Ingatlah dngan mengingati ALLAH hati mnejadi tenang."

Wednesday, October 6, 2010

WET LAND PUTRAJAYA

SALAM..
trip p wet land best..nant leh wat usrah kat sana ea kak ipah..plis2..

macam wat filem

 tenang ~(fiuh..angin segar menyapa ke pipi)
terlupa semua FYP..
kami rasa kamilah paling bahagia..
tikaman semua tengah pening wat FYP , kami masih mampu kuar makan ais krim, mampu bergembira dan mampu melupakan smuanya..bahhahahagia~
 dapat tengok flaminggo. itik mandrin..love pet..
yang penting dapat clear story pasal wet land..
tu snanyer motif utame..
rasanya banyak snap gamba jer dorang ni..

 kat ats pondok tinggi..leh tgok putajaya..tpi xnampk semua..dalm 60% jer asenyer.
girl in blue: kak shima yang jd tukang crite.. 


ni encik yang bawak kami ronda2 naik 'bus takder tingkap n dinding"

dapat pegang si katak...comel ar ijau ni


 ni 2 set antara 24 set wetland yang ada kat sini..subhanallah..betapa indahnye apa yang ALLAH dah buat dalam nature..without wet land..tak mungkin kta dapat air bersih..flora fauna pon tak der..such a great creature..ALLAH THE ALL MIGHTY..HEBAT!ALLAH SANGAT HEBAT..
tak putus ucapan subhanallah..kagum sangat..


 wet land putrajaya..buatan not natural..
dalam650 Ha tanah kat putrajaya..adalah tasik..
sejarah putrajaya ni dulunya estate Perang Besar..tanam sawit "golden crop of malaysia" and getah
pokok yang dalam air wane hijau gelap tu namanye..Bakung Air..

analogi wetland..macam span..:
 kita tuang air berkeladak  atas span  , air yang pass through span tu dah bersih..mendakan tu akan tersekat kat span..

 thats the function of wetland..
tapis air..dan bantu kawal banjir kat putrajaya..

every single pokok yang ditanam macam pkok kat ats tu (Bakung Air) ada la functionnyer kat ecosystem..
semua daun2 kering dan keladak (silt/clay yang erosion) masa ujan akan tersekat kat pelepah pokok tu..
so, air yang kat sel 24 akan bersih...airnye standard B24 (sesuai ar nak wat tempat rekrasi..kalo mandi pon badan tak gatal, terminum pon tak mati ...ayat En driver tu..di cakap di pernah terminum..patot cam sihat jer..minum air B24 upenyer)

ada lak pokok yang leh adjust pH air..bila dia serap semua salt yang myebabkan air acid, pokok rumput kecik tu akan mati..pastu akan digantikan dengan pokok baru..cycle nyer akan berterusn until pH stable dalam air tu..subhanallah


 haih...macam kita dalam dakwah...pasti ada masanya kita diletakkan dalm satu posisi..dan we need to do the job..wajiblah sebab nak make sure the end kita nak dapat satu yang valueable...yang semua orang boleh menikmati kebaikkannye..eventho tak semua orang kenal pon sapa yang berada di posisi berkenaan..
macam pokok bakung air tu..
mak cik kenal pkok tu? pak cik kenal? mst tak kenal kan..
yang kta tau kita dapat air yang agak bersih...

contribute lah..jangan harap pandangn manusia..
tapi yang penting pandangan ALLAH...
sayang Bakung Air, Subhanallah