Friday, October 8, 2010

put ur self on her shoes~

::50:16
"Dan sungguh, Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, dan Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya."


salam..
teringat satu hari...
terkejut...
 napa tiba2 kawan sekolah call?
 ok..dalam hati ase cam ada somthing wrong jer... (dah biasa dengan keadaan ini)
nak kata rapat..just friend..

"sebab penulis lebih suka berkawan..
 ya..kawan yang bukan sahabat..sebab ada yang claim diri penulis sebagai sahabat..tapi bila gembira sahabat inilah dilupakan..tidak mengapalah..penulis bahagia begini
just sebagai peringatan buat diri penulis...
sahabat sejati sukar dicari"



lets back to the story....
kawan : name: D (bukan nama sebenar)
kadang-kadang bila kita dengar masalah orang...
 kita rasa bersyukur sebab kita tak berada dalam keadaan yang sedemikian..
 alhamdulillah..
alhamdulillah..
alhamdulillah..
sampai bila2 pon insyaALLAH wajib syukur sentiasa..

 bagi diri penulis,
 kadang2 ketidak ketenangan hati juga buat sesorang mencari mana ketenangan tu..
dan ketenangan itu hanya pada ALLAH..
betul.. yakinlah
 apa yang penulis katakan pada kwan sekolah tu,
"pasti ALLAH mau tunjukkan sesuatu..yakinlah...mesti Dia nak D banyak berdoa pada Dia..supaya D lebih-lebih dekat dengan Dia..carilah Dia.."
 kawan penulis dalam esak..
sebak..
penulis pon..
 perasaan stagnant dalam hati D tak dapat penulis gambarkan..
 gusar, penat, sedih, celaru, benci dengan perasaan tu, gelisah, tak sedap hati..bercampur baur..

sepi..~

 bunyi deruan bas..bau asap bas..dekat dengan hidung..
tapi bas makin jauh..
bas dah tinggalkan penulis...

penulis sendiri buntu..apa nasihat terbaik buat kawan ini..
sungguh..tiada nasihat terbaik melainkan carilah ALLAH untuk solusinya...
tapi ia akan jadi tergantung andai tidak difahami bagaimana mencari ALLAH..atau ayat lainnya, pelajarilah islam itu..
 kerana islam itulah sejahtera yang dicari..

 nak jumpa..jauh..ada kelas lagi..
jadi..
hm..surah2 yang dipraktikan penulis di text kan..
 untuk jadi satu ikhtiar bimbang kecelaruan hati kawan tu disuntik virus syaitan yang resistant..
 insyaALLAH..surah 3 khul, 3 ayat akhir al-Baqarah, ayatul Qursi dan istighfar..
 semoga ALLAH sentiasa melindungi kita dari syaitan yang direjam dan hawa nafsu..
 setakat ni pnulis tak update perkembangan kawan tu..
 doakan saudara kita k..


 **kadang2 terlalu panjang berfikir buat kita senang terdelincir apa lagi jika kita tidak berpandukan al-Quran..
 **pengisian rohani amat penting dalam hal begini..
 **alhamdulillah atas segalanya Ya ALLAH..

::13:28
 "(yaitu) orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan meningati ALLAH. Ingatlah dngan mengingati ALLAH hati mnejadi tenang."

No comments:

Post a Comment