Sunday, November 21, 2010

tadabbur

 assalamualaikum...post ini bukan untuk dijelouskan...tapi inilah cara kami mengisi masa terakhir bersama..
" INdaH kEnAngAn bERsaMa KaLian~"  
(NSI, NMA, NTS, HMR, D, F, S, C & NHR)

"jadi tak p esok?"
 aku terkedu~
"dorang nak p mana ni?:: dalam hati berbisik"
"ktorang nak p berkelah..jom.."
aih...bagai mengantuk disorongkan bantal...
pas abeh exam lak tu..
even jadi orang last yang tau dorang plan nak p camping...
tak kesah..
'aku memang tak bersosial orangnyer. pesalah nak joen ..lagipon last kot kuar ngan dorang."
 ok..terus plan nak beli barang makan untuk esok harinyer...
menu:
~nasi goreng (NTS masak)
~nugget goreng
~sandwich (sangat sedap even dah amat lembik~)
*alhamdulillah...cukup untuk perut kami..3 kali masuk air, 3 kali hadap makanan~*

kami sesat..tet::
 kenapa? 
sebab ALLAH dah rancang yang terbaik buat kami...^_^
 

dah sampai sungai gabai~
 air yang terjun:: obey
terjun, maka terjun lah ia

surveyer~

salam baba~


kakaknyer kepada gamba yang diatas
sejuk air batu
 suka si siput yang sopan dan suka bergaya~
suka buluh di belakang..serasa spt di japan..yeah..berangan~
kami the series
 
ramai guna DSLR kat cni..nak gak satu~
selamat....bertambah berat~
 
candy dari iran..gula kat luar, badam kat dalam..
iranian makan sekali ngan tea kelat...
best..
 kini tinggal bekas saje~


................................
"are u happy?"
 "happy kejap jer.. kenape ea?"


::kegembiraan dunia ALLAH beri separuh, 
 macam kita makan, lepas tu perut rase sebu la, nak g toilet la...
macam kita minum, lepas tu nak membuang jgak..
 macam kita ketawa gembira, tapi akhirnya air mata yang keluar
 macam kita gembira, kemudian kita lupa kegembiraan tu lepas ada kesedihan dan kepenatan..

 if ALLAH beri kegembiraan itu sepenuhnya kat dunia ni, manusia pasti takkan tinggalkan dunia..
even dunia yang separuh kegembiraan ini, manusia masih sangat wahan ...[sayang dunia, takut mati~]

manusia tak takut pada ALLAH..apa lagi na takut dan malu dengan manusia ...
 buat maksiat terang2..
  

tempat seindah sg gabai, dicemari...
 suasana yang indah menjadi muram..kerana apa??
 apa lagi kalau bukan dek perangai manusia yang amat menyesakkan nafas..
 bermaksiat terang2an..

malas nak persoalkan ;"dimana malu kalian?"
 sedang batu berlumut itu yang dianggap sepi, pohon2 yang berzikir, aliran air sungai yang mengalunkan tasbih...
tapi manusia masih belum sedar..kerdilnya dirimu hai manusia..
 andai saja kau tahu api neraka..andai saja ALLAH mau melaknatmu ketika itu, siapa yang mampu membantu mu duhai manusia..
 aduhai manusia...
 aduhai manusia...
malulah pada setiap sel dibadan mu, malu la pada pasir halus, malulah pada mata manusia yang memandang kalian, malu la pada ALLAH...

tadabur alam yang kuharapkan...

 namun..tadabur manusia yang hilang malunya,
 yang bertudung dengan gaya bertudungmya, 
 yang free hair, dengan gaya tersendiri, 
bangga...sungguh bangga..
 yang bercouple..nauzzubillah...
 pergaulan bebas?
menjadi kacau difikiran...
 
 yaALLAH, ampuni dosaku~
 

Thursday, November 18, 2010

journey

salam...
alhamdulillah....itu yang mampu di ungkap..perjalan yang mudah...
abah ngan bonda datang UPM untuk kali kedua...
first masa aku masuk daftar..
second, tadi la.. nak ambik barang..aku dah abeh dah kat upm ni...sangat rindu dengan upm..

saat2 terakhir ni rasa aku amat rindu..
rindu bersama kawan2..
yer..mungkin aku tak la sangat rapat ngan kos mate..
tapii aku bahagia kenal korang..kenangan terindah kat sini..



sebelum berlepas..abah dah bimbang ah..kereta 'tak sedap'..
aku tau kebimbangan tu..
abah bimbang jgak tak tawu jalan datang upm..
aku lagi bimbang,,kang abah tanya aku tak tawu...naya aku!
tapi ahamdulillah..banyak petunjuk..sign bod ar..alhamdulillah..dalam bimbang2 kami sampai..ngeeee

bonda: tu la..duk bimbang sangat..ALLAH tolong la kita..minta doa..dah sampai dah pom..

abah ngan aku diam jer..dengar je mak cakap kat depan..hhehe


alhamdulilla..terasa amat sekejap jer 4 tahun..dah nak abeh..tapi aku kat sini ag..banyak keja..
nant nak cari keja pon tatau kat mana..??
abah dah bising suh cari keja..asyik tanya nant nak keja kat mana...

semoga ALLAH permudahkan journey aku yang masih panjang...samapi aku tak tahu samapi bila and kat mana aku akan di' berhentikan'