Monday, March 21, 2011

sebahagian dunia..

salam...
tak tahu la kenapa tajuk macam tu...
 saya ade bukak google earth..
cari peta ..
uih...bumi diujung jari kot..
nothing possible..bleh sampai jepun dalam masa beberapa saat dan dapat reach artik dan antartik dengan sangat pantas tanpa merasa sejuk yang teramat or kena tsunami and earthquake...

sangat pantas ye..

pastu dengan radio pasal sakit mental rakyat malaysia..

dengar macam sangat dasyat...
tapi itulah hakikat bila dunia dipatri dalam hati...sebati..

tujuan hidup dah lupa..dan yang jadi aim dan rancangan dalam otak hanya 

1. belajar..score

2. lepas scor..dapat deanlist and anugerah naib canselor..yang tak dapat usaha bagai nak rak..semua dilupakan yang pntg tercapai aim (saya hairan manusia yang kata dia BZ masih lagi mampu melakukan perkara2 yang nonsence keluar prgi seminar yang bukan2..bila ajak program2 yang mngisi jiwa refused mentah2)


3. dah abih blaja keja..tak pon sambung master..or trus pHD la bagi yang dah dapat anugerah naib ccanselor tu..


ya..mmg la kalo tak keja sapa nak bagi kita makan kan? duit ALLAH swt tak saya bukan lah manusia yang ekstrimist..yang tinggalkan dunia dan taksub dngan akhirat..saya masih lagi umat Rasulullah SAW yang mengambil manusia seadanya untuk cpai matlamat akhirat...kadang menda macam ni jadi issue..ada yang ambil dunia dan tinggal akhirat and vice versa la kan..


Balance Dunia dan Akhirat


macam mana ya?


dunia tu benda yang zahiR..kita difasa ke tiga..alam dunia..walau ade orang kata ia MAYA..FATAMORGANA tapi dunia adalah benda yang dapat dicapai..benda yang nampak depan mata ...tapi akhirat adalah perkara ghaib yang menjadi tonggak keimanan seorang islam..betol ? 
benda yang ada depan mata harusnya lebih dekat dengan kita dibanding dngan sesuatu yang jauh dan jarang sekali disebut pasal akhirat yang diakhirnya ada 2 ending...SYURGA ATAU NERAKA... mmungkin sebab menda tu xnmpak..


dosa pahala semua orang redah aje..sebab xrasa menda tu jatuh satu 2 depan mata..kalau pahala turun sebagai kepingan emas, manusia berlumba2 buat kebaikan, dosa turun seperti situ ujian juga buat iman namun ia harus diimani!


berlainan dengan nafsu..makin kita jauh lihat orang lain (baca: musuh luar) kita akan terlupa tengok musuh dalaman..musuh luar itu nyata..nampak tindakan2 mereka..tapi nafsu berlindung dibalik bayang2 syahadah, bayang2 solat dan ibadat lain..merasa selamat dngnya


dunia: 
kita nak apa semua dapat..dan kita rasa cukup2 selesa dengan dunia..sampai ada yang siapkan keranda yang mampu buat di hidup..


seronok dengan semua hiburan..


ada kawan


selesa dengn keja yang ada


bahagia dengan keluarga


cukup puas dengan pelajaran


"dunia adalah neraka buat orang islam dan syurga buat orang kafir.."


tapi


mcam terblik..kita kejar dunia sampai tercicir semua bekal akhirat...
mkin dikejar makin susah tu bahhhh...
makin kejar dunia makin jauh di lari


pernah dengar x cerita orang tangkap ayam hutan???


ayam hutan kalau nak ditangkap jangan kita tamak..sebab kita akan jadi silap mata ..kita akan nampak kiri kanan depan belakang ada banyak ayam hutan..kita akan menggila nak tangkap semua ayam hutan tu..kita kejar dan kadang2 kita kepenatan tapi benda dah depan mata takkan nak lepas...jadi kita leka dan terus2 kejar..akhirnya kita sampai ke tengah hutan dan  SESAT!!!!


macam dunia..kisah ayam hutan...tak jauh lari..makin kejar dunia..nampak makin indah dan akhirnya kita tersasar dari jalan sebenar..


ada umar Al-Khattab RA berdoa...
"ya ALLAH letakkanlah akhirat dihatiku dan dunia di genggeman ku.."


ambil dunia seadanya sebab akhirat kekal abadi...
jangan sesat macam penangkap ayam hutan

















Wednesday, March 16, 2011

sedar atau x..

salam..

selama saya kerja (baca:intern) saya kenal ramai orang...
sebelum ni kat U tak terasa sangat sebab semua macam sebaya jer..cara fikir pon sama..cam stagnant..berlingkar2 ditempat yang sama..pusing2..pasal exam, kawan, pakwe makwe, konflik dalaman, makan, bus, nak balik rumah, study week, exam, kesusahan study (yang xsesusah mana pon), lecture note, hang out, kawan makan kawan semu la saya pernah lalui dan terkena..haha..

tidak mengapalah..semua itu manis juga ya..hehe..alhamdulillah saya punya ramai kwan yang banyak membantu walaupon kadang2 ada juga macm membantot, tapi disebaliknya dia tetap membantu..membantu untuk kita lebih kuat dengan dugaan yang ALLAH bagi pada kita melalui dia..sungguh..
manusia itu aset bagi kita..gunakanlah mereka dengan sebaik mungkin
 saya kat sini kenal pakcik2 yang lebiih berusia..sebaya abah saya..saya dilayan seperti anak2..banyak nasihat yang baik buat saya...bila bersembang dengan mereka..terasa akan pengalaman mereka begitu banyak berbanding saya..memang benarlah mereka lebih makan garam dulu...hehe..jaga kesihatan ye pakcik2..

dorang xlokek nak berkongsi dan menegur kesilapan kita...bila dia nampak kita salah dia akan tegur dengan cara yang baik..tegurannya bukan dirct tapi secara gurauan (aww..kadang2 saya tak faham dan ulang lagi dan dorang tegur lagi..hahaha...kena belajar la teknik kesabaran pakcik2 menegur hahah...sebab memang saya xpandai tegur orang..straight aje cakap..xpikir dah pe orang rasa yang penting apa yang disampaikan samapai pada orang tu..hmm terinngat umar al-Khattab dan anak Umar abdul aziz)

masa saya sembang2 ngan pakcik2 (termasuk SV saya yang amat happy go lucky tu) baru saya sedar yang masa sekarang adalah kembali ‘mundur’ dari segi agama seperti yang dorang cakap bahawa masa dulu kalau orang xpakai tudung tu macam sangat pelik (zaman yang mana islam gemilang di Malaysia..makcik2 yang balik dari oversea yang FAQUHU..bukan FAQIHU macam ustazah baru balik mesir xpakai tudung) tapi sekarang kat Malaysia ia kembali dagang bagi yang pakai tudung labuh.. 


dulu2 kalau couple tu satu fenomena asing..tapi sekarang orang yang xde couple akan ditanya..::
“kau takde pakwe lagi ker? Macam mana nak kawen tu kalau takder pakwe?”

“tak de class la kau xder pakwe..tengok aku tak payah susah2 naik bus U yang macam bus jengka tu..pasang ramai2 pakwe..sorang buat tumpang p kelas, sorang ajak p shopping, sorang lagi suh aja tuisyen..”

Huh..dugaan yer...

Saya amat suka akan hadis Rasulullah SAW perihal Ghuraba’...saya berharap juga siapa yang membaca post ni anda adalah Ghuraba; tersebut..sebab di akhir hadis berkenaan Rasulullah SAW ade mengatakan “beruntunglah mereka yang menjadi Ghuraba’”....beruntung kata Rasulullah saw...siapa yang mahu jadi orang yang untung? Angkat la tangan..tadah kan tangan kepada ALLAH semoga kita adalah manusia yang terpilih menjadi Ghuraba’ itu...Ayuh la kita perbaiki diri kita dengan mendalami islam !

Macam2 ya skarang ni..dunia makin terbalik..bumi pon dah tua..masyaALLAH...selamatkan iman kami..berkatilah kami..tempatkan kami bersama mereka yang Engkau cintai ya ALLAH bukan bersama orang yang Engkau Murka...aaameen~


Tuesday, March 8, 2011

praktikal's life

salam..

praktikal?awesome! never cross my mind la..
huh..

mase degree:
~ponteng pon xper..sebab ade 3 kali mase ponteng (saya insaf dah)
~ade masa break yang sangat banyak...kadang 1 hari ade 1 kelas aje.pastu leh balik blek...relax
~g kelas jumpe kawan2
~dapat duk dalam lecture hall...serunuk sangat! saya sangat rindu
~buat assignment
~ade exam
~makan kat kiosk library bawah pokok Samanea saman a.k.a Rain tree (dr Yahya pesan jangn p makan kat kiosk mase ujan)
~pergi ss beli buah potong ngan fida, yum, syu plus beli cocok2...sedap er
~p kedai potostate...
~duk library bilik beku...study malam2 lapa..keluar p makan kat mamak eko...(kotor la)
~bt nota...
~kemas meja tulis..
~beli makanan kat kolej serumpun...(miss sangat!)
~basuh kain
~solat jemaah ngan umate (kadang2..jarang2)
~tulis kate2 semangat kat dinding
~masuk dewan nak exam muke slumber...keluar muke gelabah er...(tawakal)
~makan ice cream ngan fida (fida, i miss u)
::haha xleh blah sebab sebelum tu dah janji nak makan ice cream ble report FYP siap..tapi stiap kali p kedai, meleleh ai liur nak makan ice cream..pas makan, gelak2 sebab teringat 'JANJI' tu..project xsiap2..tapi ice cream dah makan byak dah~ xleh pakai btol la! such a sweet moment!

~pegi ladang...fida selaloo willing to acommpany me to da ladang...i will never forget it..tolong siram anak kangkung saya, tolong gaul tanah dengan tangan dia, teman saya even dia jalan jauh dari cimb bank...(doaku agar segala nya itu dicatit amal buatmu..sungguh ALLAH sbaik pembalas)
~duk lab jauh malam...siapkan aqua reqia, dry ashing, CEC, pH...awesome!
~lepas balik dari lab...p ss..cari makanan kat jas cafe...kuey teow kungfu..
~banyak sangat moment best mase degree..sekarang dah nak habis...bulan 4 ni saya bukan lgi pelajar upm yang tegar..unless saya sambung master and phD kat sana...i mean it! i miss da past...
sekejap sangat mase berjalan...dah final year...
tak nafi mase 1st year..ade je nangis sebab kawan2...tapi bila pikir2, too stupid to crying all nite long just because a person who r not appreciate u as a fren... sungguh! saya sangat xsuke perasaan itu towards my fren...
huh~
tapi saya tetap syukur ya ALLAH sebab disebalik tangis, tawa itulah yang mengajar saya...
tarbiyyah mu indah ya ALLAH...
kemudian Kau temukan dengan manusia2 yang menapaki kaki, usianya masih muda remaja...serius mereka berjalan dijalan ini...
(oh~ dah termasuk entri lain)

sekarang intern kat MARDI serdang...kembar UPM
mmg nampak gaye xleh berpisah dari UPM
UPIM

intern:
~bagun awal pagi...lepas solat terus siap nak p keja
~sarapan pagi sebab nant nak keja exhausted
~masuk shelter house dlu semenjak melon dah besar
~kak afzan hanta..dah 2 bulan dia anta amek saya..saya terhutang budi...bila dia datang lambat, dia mtak maaf kat saya..i said: "no need to say sorry..i should thank to you bcoz u come and fetch me..if not..i ll be walk to home"haha...bila saya kata saya malu asyik menyusahkan orang..she replied: "it is ok..before this i also need to ask other come and fetch me..." oh! TQ ALLAH..
~balik umah..selaloo ade yang masak..kadang2 saya masak..skit la..xsedap sangat
~dapat kenal dengan pakcik2...pakcik2 yang banyak ngusik..nak jadikan menantu?
~banyaaaaaaaaaaaaaaaakk sangat pengalaman
~hey! kat sini tempat terbaik sebar fikrah
~saya suka orang pertanian..sebab mmg dorang peramah!
~yang penting duk umah sewa yang mana kita xfikir untuk diri sndiri jer macam kat hostel..tapi apa yang kita buat, beli, mkan...mesti terdetik jugak teringat kat orang belakang


heh..yang pntg mmg best praktikal~

tapi selaloo jer duk sesorang dlam lib kat lab ni~
pakcik2 ni cakp kat dalam lib ni ade penduduk lain jugak..
xpe..insyaALLAH..share bumi ALLAH...semoga aku sntiasa dibawah jagaan ALLAH..insyaALLAH

mr  SV cakap nak hired saya keja as contract worker..oh..saya on aje..sebab saya enjoy berada diladang...
dapat sauna free..bau rumput pagi2 sunggh segar...

cintailah Dia lebih dari dirimu sendiri

bismillah



menyelusuri denai kerinduan ini..

bersama kuntuman bunga harum mewangi...

ditengah rimba kehidupan ini...

aku rindu pada kalian

ya ukhti, 

kita berada disini...

dijalan setiap rasul...

Rasulullah Muhammad saw

kita pasti akan bertemu mehnah ini ya ukht..

ia tak seindah mana..

tapi yakinlah inilah kejayaan kita

perjalanan inilah yang amat manis sekali

melihat kalian menitiskan air mata 

tika kalian meluahkan rasa cinta ukhwah kalian

tika kalian meluahkan besar beban tanggungjawab ini

aku mengerti ya ukhti

selesuri la jalan Hassan Al-Banna...zainab al-Ghazali..syed Qutb..pemuda palestina , pemuda mesir

tiada yang mudah

apa yang kita cari ya ukhti?

pacukanlah kenderaan dakwah di bumi hijau ini dengan niat yang lurus..

tulus ikhlas kepadaNya...

kesabar itu ya ukht...