Tuesday, November 29, 2011

#1 penyejuk hati




"Dan carilah (pahala) negeri akhirat dengan apa yang telah dianugerahkan Allah kepadamu tetapi janganlah kamu lupakan bahagianmu di dunia dan berbuat baiklah (kepada org lain) sebagaimana ALLAH telah berbuat baik kepadamu dan janganlah berbuat kerosakan di bumi. sungguh, ALLAH tidak menyukai orang yang berbuat kerosakan"

al-Qasas : 77


diam sikit je

salam
kadang kita (gadis/wanita/perempuan) lebih banyak cakap dari diam
banyak bunyi dari sengap

fitrah diciptakan begitu
namun kita akan lebih jarang rasional bila bercakap banyak
tak sempat nak merasionalkan percakapan dek kesibukan bercakap
banyak besarkan perkara2 kecil
dan kadang kita xsedar ape yang kita cakapkan.
benda yang tak ada kaitan dengan kita
mengulang cakap 2-3 kali sampai naik muak la nak mendengar

perempuan yang penuh dengan ego
merasa diri baik
merasa diri suci dari dosa
memandang enteng pada org lain

walau secantik mana dan semegah si merak terhadap bulunya
namun ia tak akan pernah dapat terbang ke langit


kasihanilah diri
kesilapan yang kecil xkan pernah di abaikan ALLAH


mode:
mencari kembali frekuensi dakwah yang kian berdesing dengan telinga ku.
makin tak sedap didengar apalagi ingin dilagukan.

YA ALLAH
dont let me go astray
cukup perasaan beban ini ya ALLAH
makin futur dan futur
mencari iman!! 

#banyak post yang lari dari topik. mngambar kekacauan jiwa penulis.hahahaaha..layan jer 

biarlah ujian itu menghapus dosa

video
nasihat2 yang baik untuk diri yang selalu lupa
mejauh bukan ingin dijauhkan

Thursday, November 24, 2011

bersara




this is never be happen in da'wah!
never !

if here is a mom, there must be a dad

.....In The Name of ALLAH the Most Gracious the Most Merciful......

salam
I called him , Abah
abah juara satu-satunya!
time that I was a little girl..I am too closed to my abah
he is loving and caring
just the only abah that i have
all sort of story between me and my abah
the time that he makes my life happy
the time i broke abah's heart
the time abah slapped on my face
the time that i make abah happy

abah,
put all his effort
working under bright and hot burning sun
my abah got an accident on his way back home from his work place
his arm was broken
the pain...
but he never give up
wake up in the morning
go to work
his life ...his life
 nothing can i describe

but just wanna say
the deep appreciation i dedicate to my abah!
the love that never written here~



Wednesday, November 23, 2011

:: saat manusia lain...::

salam
saat manusia lain berkobar-kobar melaungkan kata semangat dan nadi berdetak
aku masih disini..entah menanti apakah?!

saat manusia lain berkorban masa dan tenaga menyusun segala stratergi
aku masih disini...melawan diri sendiri

saat manusia lain bingkas bangun menuju Tuhan mereka
aku masih disini...diselubungi selimut diri

saat manusia lain benar-benar merasakan iman mereka naik
aku masih disini.. bersama ego ku

saat manusia lain bersama-sama menyemarakkan rasa cinta seiman
aku masih disini...memandang sepi dan akhirnya menyepi

saat manusia lain memikirkan segala hal ttg dunia nya untuk akhirat
aku masih disini..memikirkan sesuatu tanpa kesudahan!

saat aku terjelupuk jatuh
dan aku masih jatuh

saat aku sibuk memikirkan dunia
cukuplah Allah menitipkan surat cintaNYA..
menyapa ku mengatakan:

"katakanlah (Muhammad) kepada hamba-hambaKu yang telah beriman, "Hendaklah mereka melaksanakan solat, menginfakkan sebahagian rezeki yang Kami berikan secara sembunyi atau terang-terangan sebelum datang hari, ketika tiada lagi jual beli dan persahabatan."
 AQ surah 14 ayat 31


saat aku tidak merasakan berat dosa menggunungku ini.
cukuplah pesan tazkirah ini menyedarkan aku:

nasfu yang paling tidak disebut disebabkan ketidak gunaan manusia yang memiliki nafsu itu..
nafsu yang sombrono
yang tidak merasakan berat dosanya dan tidak merasa untuk melakukan ibadah

:: refleksi diri::

saat aku merasa berat kerana manusia-manusia
cukuplah pesanan ini buat diriku...
"ALLAH yang memegang hati manusia dan aku perlu lakukannya bersungguh2"

saat aku merasa diriku ini makin jauh padaNya
perasaan itu teruk
namun tetap ku syukuri
yaALLAH entah apalah kebaikan yang aku buat hingga Engkau membalasku dengan berjuta dan tak terhitung kebaikkan MU itu..
yaALLAH entah apalah yang aku lakukan yang membuat Mu redha denganku
hingga nikmat Mu menggunung kepadaku

aku malu
aku sedih
aku binggung
aku lemah
aku bodoh

namun ya ALLAH
aku titipkan rasa syukur menggunung ya ALLAH

Tuesday, November 8, 2011

tawakal

salam...
it's morning yoa~~

listen to tazkirah from my housemate this morning
felt so sleepy that time
but i can still listen to her words
the concept of tawakal
like a decade defenition 
tawakal come after we do something we just left it to ALLAH swt



but what i got from tazkirah this morning 
i catch one santence:
"kita redha dengan apa yang ALLAH swt bagi pada kita dan xmerungut"

masyaALLAH
that's it
ALLAH already said 
"kun fayakun.."
"Be!" And it is.'

and now i am working as assistant manager in department of business development
business?
like pfftttt~~
can u imagine i am horticulture and business is nothing in my mind
but i love management and business 
for the first 3 month (still under observation)
i am blur
BLUR!
BLUR!
BLUR!

yes!
CASH FLOW~
                         
                  BUSINESS MODEL?                          BUSINESS PLAN?                      

BREAK EVEN ANALYSIS?                                                                 BUSINESS MATURITY?


i am blur but happy
can learn new thing
but i am too slow like a siput~

run if u need to run!!!



Monday, November 7, 2011

mom the star that brighten my life

salam
seriuosly
i dont have much of my bonda pict
i dont know..sometimes i cant look to her face..
the face with a lot of wrinkle.
uncounted wrinkle show how tired and a lot of sacrifices that she poured to raised all her 5 childs
mak
the person who put so much effort for her children 


that sometimes child neglect the feeling of a mother
who sacrifices everything
feel like u are the one  mom should craving for..
if mom never care when u re crying till faint cause ur sick
if mom never sweep anti infection to ur cut
if mom just sleep all night in a dream never thinking bout her crying baby
if mom never prepare a food for us
if mom never wake us up when it is dawn for subooh prayer
if mom never nagging when we doing wrong
if mom just silent when we are sayin' that we are sad..
if one day, 
no more women called mom again to nagging, to listen, to talk, to give some sort of motivation injection in her own way..


do u think we can survive?
yezessss! ALLAH tarbiyyah but if no mother...we will never be here
mom is a great gift from ALLAH
she never let us down..
enough if she happy with us make our life feel blessed..
credit pict : wolfheartmom.blogspot.com

stop the ignorance
do ur part as a children
just listen to the nagging
that u will miss it one day
enjoyed the food and drink which is tasteless created by diabetic mother
that u will never taste it again some day
smile and look into ur mother eyes
the face that u will crave to face when u feel miserable
then u know how precious ur mother was

sms ver.2011
mak : "angah sihat x? mana angah ni?"
angah ~ Allah, lama dah aku xmsej mak
terus type msg
~~
angah: "mak, angah xtopup lagi, handphone ni bateri kong plak. nant lepas angah dah topup angah call mak"
kadng 'kesibukan' buat kita lupa ...
mak: "xpayah call pon xper..anta sms cukup.igt angah pergi mana la tadi"

yes, 
mom a craving for us coz she put us in her heart..soldering tight 
remembering us everytime
but me??


mak
ada harapan bila menatap wajahmu

just wait?

salam
today we got meeting
i feel like thunder on my head
doing something that i ve never done 
make my head spinning 
up side down
my boss said that,
"if we want to bake a cake tomorrow, we should decide it today. so that we can prepare the ingredient.."

"work for 2 month make it be 1 week"

hah???

it is about quality of time
time is just like a water flowing non stop.
we cant stop it and it will never bother to wait for us..
if we need to run, run! faster!
never wait for tomorrow..
our Prophet, Muhammad SAW said that,
"if we are in morning, dont wait for the night...."

the urgency doing thing that prophet saw ask us to do
credit: thinkones.com

doing thing..
know ur aim
be a better person perhaps..


Monday, October 31, 2011

dear yayah

alhamdulillah
I just cant believe my sister love the book I gave her.
the book I bought at Syabab Bangi
first time I saw the cover..and yes, I always judge a book by its cover..
I wont listen to what people are sayin'
my sister, called kak lah got a really big dream..
really big ..
hahha
cause I ve never got that really big dream..
hopefully she will go to Moscow..
see how far she has seeing i feel happy
high ambition that I ve never had.
my dik Na 2 years old younger than kak lah
I dont know either she oso got ambition to fly abroad like her sister
I got funny story bout her.
~~
story begin..
~~
since she was a small girl, she really stick to our lovely sweet mummy
until one day we asked her what she want to be when she grew up..
she said.."i just want to sell ice cream at home. so that I ll never be far from mak."
=_=" sigh~~

touching rite?
until now she got blush on her face when we repeat the same story
that was my lil sister that bright my family..

24 sept is kak lah's birthday
6 may is dik na's birthday

so i just bought for both of them a book.
one book is about the experience of the writer go to Eau Claire, Canada..to further her studies there
++ dear yayah..++
until my kak lah says "when i read that book, i feel myself at canada..that was an awesome book.can u buy dear yayah again to me?"
waaa..
i am so glad. long time i try to persuade them to be closed with book.especially islamic book.
alhamdulillah ..
my kak lah and dikna.. i ll bought u another dear yayah series..

other book is about solat hajat and story about one companion of our beloved prophet saw..

love u both~


seeking for that moment

salam
hello world.
just now my mood is swinging...
hahhaha
i am not really sure oso
my work now mountain badly but i cant even finish it 
ya..cause it is mountain la..
every morning at 7.30 am, I'm waiting for Acik Nong came to fetch me
if Acik Nong go to gym to fit herself
I'll as my older sister, kak Yong or my cute sister kak Afzan to send me at the crabby...
Acik Nong will get married this december.
and i will the only single and the bright flower in this house...hmm
we came to the office when the moon is still smiling..
And back home until the moon replace the sun back..
oh sun, long time no see. aha


sometime I really miss to look up to the sky..
see the blue bright wide ocean up on my head~


i miss to feel how cold the wind blowing
want to touch the water from the sky..
i ve a dream to touch the white cotton floating thing ..
how was it feel..?
soft?
can i put it in the bottle and keep it with me?

this is real..i am working night and back home night..
i still hve my life at this house. 
and i miss my home..




Friday, September 23, 2011

kisah di suatu konvo~

salam..
suasana konvo
...
panas terik
perut lapar
mengantuk
ramai sgt org
udara jadi panas dek tingginya co2 dalam udara
suara manusia berdengung2
bercampur lelaki dan perempuan
semua mencari2 halatuju masing2
mencari mak ayah dalam kesendatan manusia
telefon mnelefon
mencerita setiap tanda2 untuk menghuraikan tempat dia berdiri
sesekali bertukar tempat di tepi kipas
membeli air jus mangga ais atau kelapa penghilang dahaga
membeli makanan pelapik perut..
masih punya peluang itu...
berdebar2 tgok kawan2 naik amek scroll..
semua ambik scroll dengan wajah yang ceria..
tersenyum sipu..
aku sudah menjadi seorang graduat..
mungkin terasa...
yeah! aku telah meluahkan segala2nya dalam blaja..
bagi yang dapat anugerah naib canselor..
namanya digema2..
tepukan gemuruh from the floor~
yang mendengar sudah cukup menderaukan darah
apatah lagi penerima scroll tu..
pasti melonjak2 riang dalam hatinya..
saya juga dapat merasainya even saya bukanlah bakal budak naib canselor..
alhamdulillah dan tahniah jugak buat diri saya..well done angah~heheh
bagi yang dapat satu bintang atau tak ada bintang lansung..
kaki digagahkan jua ...
melangkah dengan senang hati...
akhirnya..
aku sudah habis belajar~
transcript yang bak kata kawan saya , leh buat naik gaji...ahahah
dah keluar dewan..
sesi amek2 gamba..gaya dengan DSLR lebih penting dari gaya si graduat..hahah
buat kenangan pakai baju konvo, hook ngan topinye tu..
wau..nampak gah sekali~
tak kurang jugak nak mek gamba dengan kosmate..
dengan bakal suami dan bakal isteri masing2..haish..
yang dah bawak baby pon de...alhamdulillah..
ad gak a gang2 yang dibawak khas mungkin untuk menghuru harakan lagi masjlis..
yang menyanyi dan mangangkat2 member yang grad tu..
huru-hare..memang~
huh...
tapi apa2 pon..i wanna say congratz to my fren nor azian othman...
grad bt kali kedua..kali ni aku menyempatkan diri untuk meraikan~
seronok tgok mmber happy...
semoga sntiasa dalam rahmat ALLAH dan ceria selaloo
dipermudahkan urusan pertunangan dan pernikahan in the future..
aaameen..

back to konvo...
.....
bayangkan saja ya pembaca (jika ada)
tika saat kepanasan di suatu tempat yang panas teriknya luar biasa..
dikatakan akan menggelegak isi kepala..
masa tu mungkin saat panas membahang kita harap ada tempat teduh..
tapi tiada tempat nak berlindung dan berteduh 
yang ada hanya ALLAH swt
disaat kita sudah lupa perihal mak abah kita
adik2
kawan2
teman2 yang ada bersama kita didunia ni...
semua itu ada didunia...
tapi disana kita sendiri2..
masa untuk dihisab..
bukan untuk beramal..
disini kita masih tersenyum walau result kita tak seberapa..
dapat scroll dah cukup besar..
tapi disana ALLAH beri kita 'scroll' or transcript keputusan samada diterima tangan kiri atau kanan..
menerima 'scroll' dengan tangan yang berbeza cukup buat kita gerun...
who knows?
mungkin kita bleh menilai diri kita.
 sekali dengan video exclusive sepanjang kehidupan kita akan dipaparkan

semua akan mengharapkan kebaikan dari ALLAH
"ya ALLAH matikanlah kami dalam keadaan HUsnul Khotimah dan bukanlah kematian suul khotimah"
aaameen

Thursday, September 22, 2011

masyaALLAH.. this is great!

assalamualaikum wbt
kepada yang membaca post ni..
SELAMAT HARI RAYE YER..
lame xnulis..tetibe teringat sebab ade member yang tyer..
xpela..
ade jugak pembaca blog ni...
haha..
status sekarang adalah dah berpunya...
punya kerja..masyaALLAH alhamdulillah...
aku adalah wanita yang berkerjaya.
(oh ye..kerja mengedit repot belum berlangsung lagi..kahkah..my friend called me FB maniac.)

angah: "mak, angah nak sambung master.."
abah:  (memandang dengan confuse) "buat ape sambung master..ape master2?"
angah: "alah..sambung master pon dapat gaji la abah"
mak: "suka hati hang la ngah.."

pastu dah mngalami sindrom2 yang kurang mnyenangkan
confuse lagi..
aku nak sambung master...
oh yeah...dari situ start la
tanya la segala nasihat dari senior..cane nak sambung master
siap email kat sorang Dr kat fakulti pendidikan department kaunseling..

eh..bukan2..
bukan saya nak jumpe kaunselor..
tak2..
saya nak jadi kaunselor..
ahahah
jangan ketawa..saya ni bleh dikatakan berpotensi tau
masa belajar dlu aku adalah motivator ble kawan2 aku nangis..
ahahah..
lucu x lucu..
aku nak jadi gak kaunselor

pastu pusing2 kpale mikir..tunggu lagi email dari Dr berkenaan..
hampa..
no email received from her..

lepas aku abeh buat lesen tu la aku balik umah.menganggur 2 bulan lebih ase.
seriously mmg teruk..
kawan aku dok sogok2 suh ikut dia p kuantan.cari keja kat sana..
aku pon cakap kat mak..
"mak, angah nak p kuantan..nak cari keja kerani.."
"pergi la..ade duit x?"
MAK!ANGAH TERHARU BILA MAK SOKONG ANGAH

pastu aku p la kuantan.
jangan xpercaya aku nak p kuantan cari kerja kerani jer,
pastu aku p satu agensi pekerjaan tu,
adoi..mcam kena tipu jer,,
kerja apa pon xpanggil
mungkin sebab xcukup qualification nak jadi kerani ni..
sebb bagi aku kerja la apa pon asal halal..
aku xkesah
alhamdulillah..
aku xdapat keja
dalam masa cari2 kerja tu kawan aku (yang bakal nikah 24 sept ni 2011) gtau aku ade kerja kosong dekat serdang
TADIKA beb!
percaya atau x..aku cakap kat mak
"mak, angah nak p serdang.ade kerja kosong.cg tadika.dorang cakap confirm dapat.."
perkataan "confirm" disitu adalah utk mmbuatkan mak bagi pegi..
ahaha
ok..mula la journey p tadika..
fuh..agak mencabar..skali dapat pak cik teksi yang haish..malasla nak cakap..
sampai nak langgar moto..
hm...
dan akhirnya aku tiba..
lepas interview alhamdulillah aku dpat keja cg tadika
sepanjang Ramadhan aku keja cg tadika
kerjanya mudah
tapi agak penat..
love all the child.
pertengahan masa aku jadi teacher tu ade panggilan interview.
so aku p jelah.
sebnarnya mmg aku ad 3 buln perjanjian dengn bos tadika.
tapi aku cakap sblm tu if dapat kerja tetap aku nak quit la.
alhamdulillah aku interview harini, esok dapat panggilan
"bos saya nak awak bekerja dengan kami.so ble bleh masuk?"
alhamdulillah!
ya ALLAH Kau Yang Maha Memberi Rezeki...
sebelum tu aku ada baca novel yang sarat dengan info pasal solat dhuha.
apa yang berlaku kepada watak akan dikaitkan dengan solat dhuha
solat dhuha bukan sahaj didirikan semata2 mengahrapkan rezeki dari ALLAH swt tetapi kita sebagai hambaNYA memperuntukkan masa sedikit untuk solat mngingati Dia disaat semua org masih leka dengan kerja.
aku cube amalkan mana yang aku mampu..
dan ketenangan dapat dirasa
org selaloo pertikai
"cukup ke dengan gaji banyak tu? (masa kerja tadika)
aku sangat berlapang dada...
cukuplah dengan apa yang ALLAH berikan kepada aku..
aku pon tak tahu nak cakp either sikap aku yang jenis tak amek kesah sangat ni betul ke x..
kadang2 aku jadi mcam tak tahu pape sebab bnyak menda aku buat 'dek' je

sekarang ni kerja..alhamdulillah..
wish u all the best angah!
love urself



Saturday, May 14, 2011

di saat kefuturanku~

salam...
tarbiyyah bukan segala2nya...tapi segala2nya bermula dengan tarbiyyah..
ya sememangnya tarbiyyah itu punya nilai yang besar..
hasil 313 badar adalah hasil logam yang ditempa oleh tarbiyyah Rasulullah saw..
dan mereka bukanlah orang yang mudah futur...

apa yang kita lakukan akan efect iman kita...
kalo ngadap cerita dan dengar lagu je,...hati akhirnya jadi legap...
bukan lagi transparent yang mudah tembus dengan cahaya ALLAH..
mudah terasa dengan dosa...
nauzzubillah...

ya..sekarang saya futur..
futur sehingga banyak buat kerja lagha..
kalau orang kata...
"dah tahu futur nape xbuat banyak amal?"

seringkali saya blame diri saya kerana saya adalah seorang yang amat lemah..
saya bertanya kepada ALLAH..kenapa ALLAH letakkan saya diposisi ini?
nak mengaku diri as daie..kadang2 buat saya amat malu...
tapi saya tak boleh menolak...dan saya yang sepatutnya cepat2 sambut tanpa berlemah diri...
saya tahu inilah peluang dan nikmat yang sukar dapat kalau ALLAH xberi..

sebagai manusia biasa saya tak lari dari buat kesilapan..
saya adalah akhawat yang punya banyak sekali kelemahan.
kadang memang ada terselit suuz dzon dengan akhwat lain di medan ni..
tika saya lemah mengharap kata2 nasihat..
namun saya tak dapat itu...
saya sering kali malu dengan akhawat..
dan saya sadari yang akhwat lain juga manusia biasa...
yang kadang lupa...
punya hal masing2..
saya tak perlu manja dengan mereka...
tapi jauh dilubuk hati saya...
saya amat perlukan sahabat yang akan kejutkan saya...
saya dalam lamunan ketika ini...

mungkin disebabkan saya punya masalah...
saya merasa sempit sekali..
ditambah duduk terperap dalam rumah buat saya separuh gila...
saya adalah org yang suka outdoor...
walau saya tahu semuanya tiada yang kebetulan..ALLAH memberi saya rehat dari memandang keluar..
tapi saya masih boleh memandang dari dalam..
saya amat tak suka keadaan sekrang...
saya tak punya kerja...
kalau ada kerja dirumah ,saya pon xsuka nak buat

ada seorang kakak berkaa pada saya..
"kenapa awak asyik mintak tolong orang saja?"
"tengok tu..kenapa tak buat sendiri?"
saya berterima kasih dengan apa yang dikatakan kakak itu..
sebab ada benarnya..,
saya amat mengharap pada orang disekeliling saya..
hingga sekarang saya tahu saya juga membebani mereka...
kadang saya menangis sendiri..terfikir yang bertapa saya banyak mnyusahkan orang...
saya merasa tidak mampu..
bagaimana saya mahu ke tmpat kerja kalau xda org hantar?
saya yang sehruanya menjadi orang yang berani?
kenapa saya menjadi penakut?
lihatlah imanmu itu wahai hidayah...
hidayah ini seringkali lupa bermuhasabah...

tapi saya realize...
ALLAH tak lakukan ini sia2..
dan sepatutnya pergantungan saya hanya pada ALLAH...
walau perkara ini merimaskan saya..
tapi saya amat yakin akan tarbiyyah ALLAH..
tidak mengapa sekrang saya merasa susah...
kerana saya punya nekad saya...hehe
pengharapan saya akan saya kuatkan pada ALLAH..
terima kasih ALLAH...
dalam apa jua keadaan Kau takkan biarkan hambaMu ini tersasar..
terima kasih Ya ALLAH..
kerana temukan saya dengan sahabat2 yang baik...

saya sayang ALLAH...


Thursday, May 12, 2011

saya sangat cemburu sayang..tapi~

salam..
saya xde stratei dalam menegur..
strategi?
maaf..saya xpandai berstrategi...
hanya celoteh ..mungkin..seorang kakak..

saya mntarbiyyah adik2 upm..(yang sebenarnya itulh tarbiyyah saya)
terlintas dalam fikiran saya...
andai sahaja dia adalah adik aku...adik kandung aku..
melihat mereka membesar dalam tarbiyyah..
yang fikrahnya sama dengan saya..
yang nant bila dirumah saya kuat untuk menangkis racun2 yang ada..

saya dirumah adalah org yang banyak bergurau dengan adik2..
sehingga adik2 geleng kepala...
sehingga saya rasa saya adalah yang dulu (sebelum kenal tarbiyyah)
kadang saya terfikir yang apalah bezanya saya selepas semua ini?
sehingga adik2 tak merasakan impak saya as a muslim...
saya merefleksi diri..

saya cuba untuk menjadi seorang kakak yang memahami dan penyayang pada adik2..
sebelum ni saya adalah kakak yang garang...
saya cepat marah..
kalau adik2 tak sidai tuala...
baju bersepah..
saya akan melenting...sampai saya dapat rasa adik2 takot dengan saya
tapi sekrang..
selepas mngenal tarbiyyah..saya cuba cool dengan adik2..
saya dah boleh peluk adik2 dan cium mereka dengan mesra..
bergurau dan ketawa bersama..
adik2 juga bergurau dengn saya...
kalau ada tuala tak sidai saya akan bermujahadah untuk sidai dan menysusn katil (kdang2 saya missed)

saya rasa rugi bagi saya dan hipokrit nya saya bila bersama adik2 usrah saya adalah org yang penynyum, peramah..
dan saya mahu adik2 merasai juga kemesaraan saya dengan mereka...
saya sangat cemburu dengan adik2 yang dapat kasih seorang kakak walhal saya juga kakak..
disebabkan sayang adik2 saya mahu menjadi rapat dengan mereka..
dan  saya amat bimbang adik2 tidak mendapatan tarbiyyah yang asbabnya adalah saya..

saya adalah manusia biasa..
ada turun dan naiknya...
jadi tanggungjawab saya untuk menegur adik2 saya..
mereka masih muda..
dan fikiran mereka masih segar..
saya tak mahu adik2 saya jadi macam saya..
saya mahu mereka jadi lebih baik dari saya...
saya memandang wajah adik2 saya,,
mereka semua punya logam..
potensi yang amat besar..
mereka lebih matang dari saya
adik2 yang saya amat sayang...
tiada kata yang dapat saya describe..

pernah dulu terlintas difikiran...
jika sesuatu berlaku pada adik2 saya (nauzzubillah)
saya akan gadaikan nyawa saya...

adik2 saya adalah pengubat hati bonda kami..mereka lah yang mampu buat mak ketawa dan ceria..
mereka lah mutiara bonda..
bonda akan rasa sunyi bila mereka tiada..(p sekolah)
yaALLAH..sayangilah ibubapa kami seperti mereka telah menyanyangi kami sejak dari kecil

tapi tika masalah datang...
saya akan selisihfaham dengan adik..saya berharap dngan niat baik saya tiada yang salah erti..
namun bagaimana saya harus buat..
andai teguran2 membuatkan adik2 takut dengan saya (disebabkan kegarangan)
entah mana yang garang...
mungkin teguran itu tak cukup hikmah dari saya...

saya merasa jauh dengan adik2 bila adik2 punya teman sms..
saya sangat cemburu dengan teman smsnya itu
kerana saya jarang sekali mendapat mesej dari adik saya sejak dia punya teman sms..
saya bukanlah kakak yang dia akan luahkan perasaan dia lagi seperti dulu..
saya bukanlah org yang dia akan cari kalau dia ada masalah study...
saya amat rindukan itu...
sanagt rindu...
sehingga saya selalu perlekeh teman sms nya...
namun dia akan back up temannya...
saya cemburu..
kerana saya adalah kakaknya yang saya merasai saya dipinggir..
saya tak rasa pon apa yang dikatakan adik saya sperti yang dia kata pada saya dahulu...
segalanya berubahkan lepas semua orang dah dewasa...
saya sadari itu...
saya tak mahu jauh dari adik2..
mereka adalah aset penting
"wahai orang yang beriman. mengapa kau tidak kerjakan apa yang kamu cakap?"

dalam surah as-saff..
tertembak saya...
siapa yang akan tarbiyyah adik2 saya?
saya juga akan disoal nanti perihal keluarga...
adik2 yang masih disekolah...
angah akan jaga adik nant bila dah keluar ke university..
semoga ALLAH panjangkan umurku dalam tarbiyyah dan kebaikan...aaameen...

menjadi tanggungjawab saya sebab tiada yang memainkan peranan dirumah...
saya langsung futur bila pulang kerumah...
gembiranya bersama adik2...
(xboleh bayang kalo ade anak2 sendiri..)
dalam AQ juga ALLAH ada nyatakan yang harta, anak2 adalah ujian...

buat adik2 angah..
sayang angah untuk melihat adik2 angah bersama angah dijalan ni jalan tarbiyyah yang bukan mnyeksakan..
tapi perjalanan ini sangat indah...
perihalnya epal~...
kita bersama2 bincang perihal islam..
bersama menghidupkan malam tika angah tak sedar dan liat sekali untuk bangun..
berkongsi cerita Rasulullah saw dan sahabat Baginda..
minat pada benda yang sama..
mencari ilmu dengan kupas buku bersama2...
berusrah dirumah bila bertemu...


ya ALLAH makbulkan lah~bantulah aku dengan jalan yang paling baik dan hikmah...

sayang adik~
tak mengapa aku tak merasa punya kakak...tapi aku tak mahu adik2 aku merasa xpunya kakak...

Wednesday, April 27, 2011

2 fast make me confius...

salam...
semalam p kelas amali kreta lak..huh..
dahsyat ar bawak kreta..ok! practice make perfect..
cekgu tu geleng kpala tgok sya pusing stereng..
kahkah..
kesian cekgu tu...
mst tensen 

takpe la...i got another 10 hours kelas motor..8 hours kelas kreta..
ya ALLAH permudahkanlah..

oh!banyak jugak vacancies..


Monday, April 25, 2011

mat rempit will be~

salam..

Tajuk kasi gempak sket..
jujurnya..saya kagum dengan mat rempit..sebab keberanian mereka luar biasa..
hoh! yer la kan...dorang salah saluran...
saya setuju dengan anda..

jujur lagi saya cakap~~~
awesome sangat dapat bawak moto..!

masa gerakkan moto tu saya sangat bersyukur dan dalam hati..
"oh!mudah aje bawak moto! awesome!"

kehkeh

mula2 mat-mat yang pandai bawak moto gerak lu..cekgu suh ikut dia buat...

tak amek gamba lak..

tgok dorang follow cekgu berderet 8 orang..mcam anak itik ikut mak berenang dalam tasik..

saya tersenyum sendiri ble tengok dorang ikut cg..dengan helmet yang comel and baju yang serabai..


kami tak kawan..tapi dorang best!
ajar saya cane nak wat double stand motor..
saya bukan tak reti tapi tak larat la..
nasib moto tak terbalik..
uh!uh..berat yer moto ni..

hari kejadian direkodkan pada ahad 24 april..
11 orang..dan im so 'lucky'
2 orang aje pompuan..malunyer..
dan adik pompuan tu senyap aje..
saya lagi la segan..
tapi saya hyperactive and excited..
so saya la yang jawab sokan cekgu..melayan aje la ..
banyak cakap..

tapi cekgu salu cakap..
"tak payah a malu..kita blajar sama2.."

wah...saya makin bersemangat..haha..

dorang kena ikut cekgu buat isyarat tangan..
for me this is the hardest..sebab saya akan melelong kalo lepas tangan...HAMPIR JATUH!
such a good experience..

after dorang dah siap..
sampai la turn kami..oh yeah!!!

berdebar la jugak..tapi sya motivate diri

"aku blajar motor sebab aku harap redha ALLAH..
belajar moto so that x payah susah kan orang lain lagi..i can stand on my own foot ya ALLAH, 
belajar moto so dapat p usrah sendiri..bleh bwak adik2 usrah if dorang perlukan bantuan..nant ble balik umah xpayah mak nak p kedai beli barang..aku leh tolong mak bei barang~ ><"
bila ada lesen aku leh p kerja sendiri..bleh p mana2 sendiri..insyaALLAH leh beli muto.."

cekgu: "okeh..jom..nak belajar x?"

saya...dilema...bzzzzzzzzzzzzz..hahah..lambat saya jawab..
dalam hati..
"oh!kalo bukan harini bila lagi?"
saya: "okeh cekgu..saya nak blajar..."
cekgu: "jom..awak?" sambil tunjuk kepada adik sorang tu...
saya: "jom la...try2.."
adik tu: "saya tak pernah pegang moto.."
saya(dalam usaha memujuk): "jom la..bila lagi..."

pastu saya malas dah nak layan..
saya menapaki kaki dengan confident..hahaha...(malu a ngan mat2 tu)
pastu cekgu pon suh saya naik...
oh! tenang saja~
baiklah...

pengakuan

saya dah 2 kali jatuh moto..kahkah...kaki masih sakit sampai harini..lekuk masih dikaki ini...haha
jatuh atas pasir..langgar tembok rumah

(masa cekgu tanya kat kelas tu..dorang yang pandai bawak moto pon jatuh skali aje..ade yang xpenah jatuh pon..alhamdulillah..saya 2 kali..advance more then them la kan?)

pastu mak cakap:"dah2 tak payah dah blajar..apa ni tekan minyak bukan main lagi..."
hahaha..funny la my mom's statement..she know me..
bila ktorang cakap sal moto nant mak gelak kat blakang...
sah! she laugh at me...

end

saya: "cekgu gear apa paling slow?"
cekgu (senyum): "start gear 3 la yer.."
saya: "okeh..dah bleh mula ke cekgu?" 
masa tu dah atas moto...advance sket..kahkahkah...
cekgu (angguk2 kepala..): "okeh mula..tekan gear , minyak sikit pastu naikkan kaki..balancekan badan.."

wah..sound easy hah...
and it is so easy!
awesome again!!!!
u know wat adik tu pon bawak jugak..
such a good start for a new learner rite...

cekgu: "amacam okey ker?"
saya: "okey cg..brapa pusingan lagi ni?"
cekgu: "pusing bulatan ni sampai abeh minyak.."
hah?
(-_-)
i am so bored..
nasib baik ujan ..kalo tak patah pinggang duk pusing bulatan tu..
practice make perfect kan..
insyaALLAH i ll doing my best next time..

that day will be my happiest day..coz i believe ALLAH will help me to go trough it..
and i know ALLAH know i can do it..so, ALLAH help me a lot..
ALLAH temukan dengan kwan2 yang banyak support saya..
walau bukan dengan kata2 tapi dari cara pandang mereka, saya tahu mereka mengharapkan kejayaan saya untuk dapatkan lesen...
thanks ya frend
thanks for supporting me~

to my mom...i ll suprise u mom...
ur little stubborn daughter now learn how to ride motorcycle...
haha..i ll try my best...pray hard for me ya mom
to my sister
thanks for the wish..
"congrates dah leh gerakkan moto.."
ahaha..


oh ALLAH...permudahkanlah jalan saya dan kami..
insyaALLAH




bookfair

salam..
berharap dapat p bookfair..tapi kena pendam dlu la...poket brabok la~


banyk jugak booku nak beli..tapi atas meja kat umah dan dalam kotak nampaknye dah berabok dah..

terasa kasihan jugak pada diri sendiri dan zalim towards book and orang yang lebih berhak dapat buku tu~

ilmu dalam buku mcam file yang nk kena extract..

kalo tngok kulit jer hari2, takder yang dapat kecuali bosan~haha


fanatik
buku adalah penulisan hasil dari ilham dan idea2 yang diberi ALLAH swt kepada penulis
sama mcam blog la~
semoga apa yang ditulis according to ALLAH swt wants..

cume blog lagi bebas..senang nak cari
blog good as a medium of da'wah~

buku macam satu store..
banyak2 barang..
kalo tak buka...
kalo x teliti kita xjumpe pe barang yang kita nak cari..

Practice Speed Reading Techniques

  • 1
    Practice focusing on blocks of words at a time rather than the standard one word at a time method. View a sentence as a whole and try and comprehend the meaning of words as a group.
  • 2
    Increase the number of words that you read at a time, thinking in terms of reading in blocks. You can read faster by including more words in a block of text. Hold the reading material further away from your eyes.
  • 3
    Avoid sub-vocalization habits (pronouncing each word in your head as you read it). Doing so can slow up the reading process. At first, you will probably need to make a conscious effort to not repeat things in your head as you read.
  • 4
    Train yourself to scan words without thinking about the pronunciation or meaning. This will help you speed through blocks of text faster.
  • 5
    Scan pages quickly for key points, choosing what is important and what is not. Skim over superfluous material. You can choose your own order for reading text as opposed to the way an author has organized it.

some tips to have a good reading habit..

kalo lambat membaca buat kita lambat nak habiskan..~heheh

i love read and listen..
so do you?









Thursday, April 21, 2011

put your self on their shoes

salam..

selfish ya bagi seseorang bilamana dia xfaham apa orang lain rasa..




FISH SELLER


dan hanya berharap dan membuat perasa2 yang orang itu sama sepertinya


dan bila orang tu dimarahinya dia merasa orang berkenaan boleh menerima segala kata2nya yang pedas luarbiasa



dan bilamana dia gembira dia akan merasa semua disekelilingnya gembira..



disaat dia kenyang..dia juga kan membuat andaian bahawa semua orang dalam sendawa kekenyangan..

dikala dia merasa kantuknya hilang dek nyenyaknya tidur di tilam empuk dan bantal peluk..hingga dia lupa ada diluar sana masih lagi ramai yang xpunya semua itu


 homeless~
bagaimana pula saudara kita? dipalestine, iraq,kemboja, thailand dan seluruh dunia...


bilamana kita bahagia , sampai kita lupa mereka yang sedang merasa kepiluan itu..

bila kita berjaya..kita lupa kata2 semangat buat yang kurang berjaya..

dan pasti amatlah selfish bila....

dan amatlah kufur seorang manusia yang lupa kepada Pemberi kenyang, menghilangkan kantuk, Penganugerah segala kebahagiaan dia...
YAKNI ALLAH SWT

ayuh..aku merefleksi diri...
perihatin lah kepada mereka yang sedang diuji
dan penuhkan hati dengan setinggi2 kesyukuran kepada ALLAH atas nikmat yang engkau kecap..


ya ALLAH..sungguh engkau lah Maha Kaya Pemilik segala kekayaan..
ya ALLAH RahmatMu Maha Luas ya ALLAH..sehingga kami lupa dan lalai ya ALLAH..
yaALLAH..lihatlah kami ini ya ALLAH
jangan biarkan kami terbiar ya ALLAH..
jangan biarkan kami terpesong dari JalanMU ini ya ALLAH...
bantulah kami agar kami dapat menjadi hamba MU yang bersyukur..
amat2 bersyukur~

AAAMEEN YA RABB