Wednesday, April 27, 2011

2 fast make me confius...

salam...
semalam p kelas amali kreta lak..huh..
dahsyat ar bawak kreta..ok! practice make perfect..
cekgu tu geleng kpala tgok sya pusing stereng..
kahkah..
kesian cekgu tu...
mst tensen 

takpe la...i got another 10 hours kelas motor..8 hours kelas kreta..
ya ALLAH permudahkanlah..

oh!banyak jugak vacancies..


Monday, April 25, 2011

mat rempit will be~

salam..

Tajuk kasi gempak sket..
jujurnya..saya kagum dengan mat rempit..sebab keberanian mereka luar biasa..
hoh! yer la kan...dorang salah saluran...
saya setuju dengan anda..

jujur lagi saya cakap~~~
awesome sangat dapat bawak moto..!

masa gerakkan moto tu saya sangat bersyukur dan dalam hati..
"oh!mudah aje bawak moto! awesome!"

kehkeh

mula2 mat-mat yang pandai bawak moto gerak lu..cekgu suh ikut dia buat...

tak amek gamba lak..

tgok dorang follow cekgu berderet 8 orang..mcam anak itik ikut mak berenang dalam tasik..

saya tersenyum sendiri ble tengok dorang ikut cg..dengan helmet yang comel and baju yang serabai..


kami tak kawan..tapi dorang best!
ajar saya cane nak wat double stand motor..
saya bukan tak reti tapi tak larat la..
nasib moto tak terbalik..
uh!uh..berat yer moto ni..

hari kejadian direkodkan pada ahad 24 april..
11 orang..dan im so 'lucky'
2 orang aje pompuan..malunyer..
dan adik pompuan tu senyap aje..
saya lagi la segan..
tapi saya hyperactive and excited..
so saya la yang jawab sokan cekgu..melayan aje la ..
banyak cakap..

tapi cekgu salu cakap..
"tak payah a malu..kita blajar sama2.."

wah...saya makin bersemangat..haha..

dorang kena ikut cekgu buat isyarat tangan..
for me this is the hardest..sebab saya akan melelong kalo lepas tangan...HAMPIR JATUH!
such a good experience..

after dorang dah siap..
sampai la turn kami..oh yeah!!!

berdebar la jugak..tapi sya motivate diri

"aku blajar motor sebab aku harap redha ALLAH..
belajar moto so that x payah susah kan orang lain lagi..i can stand on my own foot ya ALLAH, 
belajar moto so dapat p usrah sendiri..bleh bwak adik2 usrah if dorang perlukan bantuan..nant ble balik umah xpayah mak nak p kedai beli barang..aku leh tolong mak bei barang~ ><"
bila ada lesen aku leh p kerja sendiri..bleh p mana2 sendiri..insyaALLAH leh beli muto.."

cekgu: "okeh..jom..nak belajar x?"

saya...dilema...bzzzzzzzzzzzzz..hahah..lambat saya jawab..
dalam hati..
"oh!kalo bukan harini bila lagi?"
saya: "okeh cekgu..saya nak blajar..."
cekgu: "jom..awak?" sambil tunjuk kepada adik sorang tu...
saya: "jom la...try2.."
adik tu: "saya tak pernah pegang moto.."
saya(dalam usaha memujuk): "jom la..bila lagi..."

pastu saya malas dah nak layan..
saya menapaki kaki dengan confident..hahaha...(malu a ngan mat2 tu)
pastu cekgu pon suh saya naik...
oh! tenang saja~
baiklah...

pengakuan

saya dah 2 kali jatuh moto..kahkah...kaki masih sakit sampai harini..lekuk masih dikaki ini...haha
jatuh atas pasir..langgar tembok rumah

(masa cekgu tanya kat kelas tu..dorang yang pandai bawak moto pon jatuh skali aje..ade yang xpenah jatuh pon..alhamdulillah..saya 2 kali..advance more then them la kan?)

pastu mak cakap:"dah2 tak payah dah blajar..apa ni tekan minyak bukan main lagi..."
hahaha..funny la my mom's statement..she know me..
bila ktorang cakap sal moto nant mak gelak kat blakang...
sah! she laugh at me...

end

saya: "cekgu gear apa paling slow?"
cekgu (senyum): "start gear 3 la yer.."
saya: "okeh..dah bleh mula ke cekgu?" 
masa tu dah atas moto...advance sket..kahkahkah...
cekgu (angguk2 kepala..): "okeh mula..tekan gear , minyak sikit pastu naikkan kaki..balancekan badan.."

wah..sound easy hah...
and it is so easy!
awesome again!!!!
u know wat adik tu pon bawak jugak..
such a good start for a new learner rite...

cekgu: "amacam okey ker?"
saya: "okey cg..brapa pusingan lagi ni?"
cekgu: "pusing bulatan ni sampai abeh minyak.."
hah?
(-_-)
i am so bored..
nasib baik ujan ..kalo tak patah pinggang duk pusing bulatan tu..
practice make perfect kan..
insyaALLAH i ll doing my best next time..

that day will be my happiest day..coz i believe ALLAH will help me to go trough it..
and i know ALLAH know i can do it..so, ALLAH help me a lot..
ALLAH temukan dengan kwan2 yang banyak support saya..
walau bukan dengan kata2 tapi dari cara pandang mereka, saya tahu mereka mengharapkan kejayaan saya untuk dapatkan lesen...
thanks ya frend
thanks for supporting me~

to my mom...i ll suprise u mom...
ur little stubborn daughter now learn how to ride motorcycle...
haha..i ll try my best...pray hard for me ya mom
to my sister
thanks for the wish..
"congrates dah leh gerakkan moto.."
ahaha..


oh ALLAH...permudahkanlah jalan saya dan kami..
insyaALLAH




bookfair

salam..
berharap dapat p bookfair..tapi kena pendam dlu la...poket brabok la~


banyk jugak booku nak beli..tapi atas meja kat umah dan dalam kotak nampaknye dah berabok dah..

terasa kasihan jugak pada diri sendiri dan zalim towards book and orang yang lebih berhak dapat buku tu~

ilmu dalam buku mcam file yang nk kena extract..

kalo tngok kulit jer hari2, takder yang dapat kecuali bosan~haha


fanatik
buku adalah penulisan hasil dari ilham dan idea2 yang diberi ALLAH swt kepada penulis
sama mcam blog la~
semoga apa yang ditulis according to ALLAH swt wants..

cume blog lagi bebas..senang nak cari
blog good as a medium of da'wah~

buku macam satu store..
banyak2 barang..
kalo tak buka...
kalo x teliti kita xjumpe pe barang yang kita nak cari..

Practice Speed Reading Techniques

  • 1
    Practice focusing on blocks of words at a time rather than the standard one word at a time method. View a sentence as a whole and try and comprehend the meaning of words as a group.
  • 2
    Increase the number of words that you read at a time, thinking in terms of reading in blocks. You can read faster by including more words in a block of text. Hold the reading material further away from your eyes.
  • 3
    Avoid sub-vocalization habits (pronouncing each word in your head as you read it). Doing so can slow up the reading process. At first, you will probably need to make a conscious effort to not repeat things in your head as you read.
  • 4
    Train yourself to scan words without thinking about the pronunciation or meaning. This will help you speed through blocks of text faster.
  • 5
    Scan pages quickly for key points, choosing what is important and what is not. Skim over superfluous material. You can choose your own order for reading text as opposed to the way an author has organized it.

some tips to have a good reading habit..

kalo lambat membaca buat kita lambat nak habiskan..~heheh

i love read and listen..
so do you?









Thursday, April 21, 2011

put your self on their shoes

salam..

selfish ya bagi seseorang bilamana dia xfaham apa orang lain rasa..




FISH SELLER


dan hanya berharap dan membuat perasa2 yang orang itu sama sepertinya


dan bila orang tu dimarahinya dia merasa orang berkenaan boleh menerima segala kata2nya yang pedas luarbiasa



dan bilamana dia gembira dia akan merasa semua disekelilingnya gembira..



disaat dia kenyang..dia juga kan membuat andaian bahawa semua orang dalam sendawa kekenyangan..

dikala dia merasa kantuknya hilang dek nyenyaknya tidur di tilam empuk dan bantal peluk..hingga dia lupa ada diluar sana masih lagi ramai yang xpunya semua itu


 homeless~
bagaimana pula saudara kita? dipalestine, iraq,kemboja, thailand dan seluruh dunia...


bilamana kita bahagia , sampai kita lupa mereka yang sedang merasa kepiluan itu..

bila kita berjaya..kita lupa kata2 semangat buat yang kurang berjaya..

dan pasti amatlah selfish bila....

dan amatlah kufur seorang manusia yang lupa kepada Pemberi kenyang, menghilangkan kantuk, Penganugerah segala kebahagiaan dia...
YAKNI ALLAH SWT

ayuh..aku merefleksi diri...
perihatin lah kepada mereka yang sedang diuji
dan penuhkan hati dengan setinggi2 kesyukuran kepada ALLAH atas nikmat yang engkau kecap..


ya ALLAH..sungguh engkau lah Maha Kaya Pemilik segala kekayaan..
ya ALLAH RahmatMu Maha Luas ya ALLAH..sehingga kami lupa dan lalai ya ALLAH..
yaALLAH..lihatlah kami ini ya ALLAH
jangan biarkan kami terbiar ya ALLAH..
jangan biarkan kami terpesong dari JalanMU ini ya ALLAH...
bantulah kami agar kami dapat menjadi hamba MU yang bersyukur..
amat2 bersyukur~

AAAMEEN YA RABB


Tuesday, April 19, 2011

engkau ni!

  SALAM...


apasal la tajuk cam ganaz.
xganaz la...insyaALLAH...ada yang lebih ganas lagi..

ok..lupekan keganasan...sungguh islam itu sejahtera..

menegur cara hikmah..
surela kan kita pon mahu orng tegur kita cara baik walaupun straight to the point..
so macam tu jugak la orang lain...

penyampaian berhikmah dalam ajak orng kepada kebaikan kena ada seni..

jadi boleh la konklusikan kita adalah orang yang seni...luar biasa insyaALLAH..

menyampaikan hasrat dihati walaupon hasrat itu betol dan baik perlulah ada kelembutan..

AQ 41: 33
"Dan siapakah yang lebih baik perkataanya daripada orang yang menyeru kepada ALLAH dan mengerjakan kebaikan dan berkata, "Sungguh aku termasuk orang muslim (yang berserah diri.)"

AQ 41: 34
"Dan tidaklah sama kebaikan dengan kejahatan. Tolaklah (kejahatan itu) dengan cara yang lebih baik, sehingga orang yang ada rasa permusuhan antara kamu dan dia akan seperti teman setia."


salah satu sarana ALLAH kepada kita (siapa sahaja..biasa2, daie, daieyah)
menegur ade caranya..hikmah
saya banyak kali wat kesilapan dalam menegur...sebab saya selalu assume semua orang leh terima cara saya tegur orang...

saya just fikirkan yang saya nak sampaikan mesej sahaja tanpa fikirkan cara yang paling baik...

situasi 1:

tengah tunggu bas nak p kelas..dibawah sejenis pokok palma (sekarang dah kena panah petir..gone already)

kawan 1: aku bosan la weyh..aku ak p karok ar..

kawan 2: uish..mcam tu ker ilang bosan?

kawan 1: nape lak? salah ker? itu care aku..skali skale jer..ahahah

kawan 2: yer la tu..dari ko p korok melalak tu bek ko bace Quran berbaloi sket..banyak ah amal ko sampai                                        nak release tension pon p karok..

kawan 1: (telinga berdesing.)ko pe hal? suke ati aku le...

selepas kejadian berkenaan hubungan makin renggang hingga satu masa kawan 2 mintak maaf sebab tegur cara salah..menyedari hakikat rendahkan ego..kalo x sampai sudah x mintak maaf

"maaf la weyh aku teremo lak..aku rasa bersalah lak tegor ko camtu"
"eh? ko pon rase xsedap ati ker?hmm...tau xpe..ko ni emo la..tapi aku rase cam tu jugak"
"ha ah emo.."
"tapi betol jugak kate ko tu..tapi......"



situasi 2:
kawan 2:  (SMS) SALAM..jadi xnak p program?

kawan 1: salaM..xjadi ar weyh..aku keja sok..

kawan 2: ok..carilah dunia..semoga berjaya..

kawan 1: (xnampak muka sebab dalam SMS) ko ni tegur la baik2 sket..bukan aku xmau tapi dah aku kerja


situasi 3:

kawan A:  (SMS) sapa datang amek nant?

kawan B: xtau

kawan A: cbe msg sipulan X..sipulan cakap nak p amek korang.."

kawan B: ok

di planet lain...

sipulan X: hamboi..macam aku drebar lak...

kawan A: uih? nape hang?

sipulan X: [MSG dari B] "nant amek B kat tempat tunggu biase yer kul 9..tq."

kawan A: [membalas msg B] dah mintak tolong ke kat sipulan X? maksud A mintak tolong bukan bagi order.."

tak lama lepas tu...

kawan B: "tak per la..B p ngan sipulan Z jer la..tq."

tapi xsampai2..merajok oready 
sekian~


sampai satu tahap saya memblok diri saya supaya jangan menegur manusia2 ini lagi..
malas nak layan...
dan saya juga malas nak improved cara tegur saya...
malas jugakk nak salah kan org lain sebab xsepatutnya saya...ahaha
saya tahu sebaik qudwah adalah Rasulullah saw..yang menegur dengan akhlak Baginda saw..
bertuah saya dan kita punya Rasulullas saw..tapi masih susah nak implement...



saya xtahu kenapa ramai yang kikir dengan nasihat..
saya dahagakan nasihat yang baik dan saya akan pelajari dari nasihat yang diberi orang kepada saya..
kalau ada yang memberi pon..mst sangat tergantung nasihat tu..atau nasihat yang kite akan dengar tu, kite dah  leh agak la pe nasihat akan keluar nant..
at one stage ..
"alah..malas la nak citer2 masalah..org seronok dengar jer..pastu nasihat clishe.."
sebab tu ramai yang evn dalam sistem pon xmau nak open up..share problem..sebab crita ke x ke..sama jer..
burden same or makin worst..

tapi seharusnya positive dan Husnul Dzon kan?
sebab disebalik nasihat2 yang kita rasa canggong tu masih ade kmanisan yang seharusnya kita amek...
menjadi hak seorang muslim juga bilamana dia minta nasihat..maka berilah nasihat...


dan sungguh segala teguran dan nasihat itu perlu ada kelembutan dan hikmah...

ajari aku hikmah itu~


kata ibarat pedang yang tajamnya bisa membunuh lawan
kata2 yang berhikmah menyedarkan kita~

Sunday, April 17, 2011

berseorangan juga akhirnya

salam..
saya selaloo post kat FB tajuk lau, lirik lagu, kate2 best..hahaha..
.ntah..sume bukan dari otak sendiri..
rasa macam best..
hah? ayat Quran / Hadis?
saya tahu kalo letak ayat Quran /Hadis harus la ramai yang "like" 
even yang like tu ade je yang free hair...
tapi secara lumrahnya saya percaya manusia cinta dan rindu akan ayat2 ALLAH..sungguh Quran itu syifa' dan Hadis itu lampu yang menerangi jalan
i pray to ALLAH SWT to grant us Hidayah and Jannah..insyaALLAH

surah Yunus: 57

berseorangan...
ada satu ketakutan bila berseorangan...
kita kadang sangat mengharap ada orang yang akan  accompanies us rite?
but the time will come..
and we will be alone
in the moment we are out from our mom womb..we are crying and people around us r smiling~
but when we are passed away..do we want people smiling and we are still crying?
hopefully, not..we are try harder right now..
in the world here, we are planting the 'good seed' as much as we can where will can harvest there..
the place which seem so far..but gettin' closer
we wanna be smiling when we are death..

death is not just a pain..


but it is the way how  ALLAH SWT create to separate our soul from dunnya to akhirah..


death just like a sheath that separate from one medium to the another...it is dunnya and akhirah..


when the time are coming..we will never make it short for even longer for second..


All creature will dead one day..just we dont know how and dont know when..


that was  a mystery ya? 
mystery that we know and we dont know..
just prepare because life are created to be tested...

when i read a lot of story bout cancer survivor or even blog that written by people share story bout their experience of facing all the mehnah..
i knew there is must has some hope that ALLAH grant to those He loves..
He will never be cruel to His servant..

al-fussilat: 46
".......Dan Tuhanmu sama sekali tidak menzalimi hamba-hambaNYA."



i just wonder ya ALLAH..

when is my turn?
the time will coming right ALLAH? and i will be alone...
hopefully my end is Husnul Khotimah..
because i m not the one who r ready to face that moment..
which prophet Muhammad saw also seem to hard during that time..
until Jibrail as turn his face..
and prophet Muhammad saw asked Jibrail as..:
" why do u turn ur faced? is it too horrible to see my face?"
Jibrail the replied:
"oh! who can stand here and see prophet face struggling with death..?"

oh ALLAH! how do i?
how can i face it?
it will really hurt! so much pain!
i am no body ya ALLAH without you..

sometimes ya ALLAH i feel really hard with this world..
i m struggling here..
i dont wanna stay here any more cause i know this is the placed u re testin on ur slave..
i dont wanna be bad person..
i know even with my tarbiyyah every week cant even shape me well..
this is my bad...

ya ALLAH I hope i can be husnul dzon with u always
always ya ALLAH..
hopefully i can always think that all mehnah is the good indicator like litmus paper..

ya ALLAH...sometimes this life is too awesome...
all my day going smoothly....
i dont meet mr.problem and mrs horrible
and suddently i sat down and think..
i start worry..
is this also mean that u re not watching over me?
cause all people said that when ever ALLAH grant u a problem...such a big2 problem..
mean ALLAH try to test you..to see how patient u r and how strong ur faith towards Him...
i just wondering ya ALLAH
just wonder..
oh ALLAH dont let me go astray..
i wanna asked You to help me always remembering You, say thankfull to You and always do my best to worship You ALLAH...

life will end...

innalillahi wainna ilaihirojiuun..