Friday, August 23, 2013

Manisnya Hidup Sebagai Orang Poket Kering

[bismillah]

Assalamualaikum wbt

pengalaman ini aku cerita bukan sbb ak nak org pandang ak kesian
tapi ak seronok nak cerita jalan hidup aku
dari satu sudut seperti...urhhhhh (xtau nak describe macam mna sebenrya..sbb tu jd urhh je tu)
tapi dari satu sudut..ia lucu dan paling penting ia membahgiakan + +,

jalan hidup kita berbeza....pilihlah mana yang buat kita happy dan yang penting masih tersibghah Allah




jalan hidup aku ni...berlaku masa umur aku ditahun akhir (2011)
seronok sangat bila ak terimbau kenangan tu
bersama dengan sorang member (fida)-rindu ngan dia...sungguh
masa nak buat final year project...
duit mmg kopak..kering habis..
stakat ptptn yang ckup makan tu..apalah sangat..x kluar shoping pon habis..ape lagi kalau kaki shopping...
mse tu agak sedih la...kikikikiki T_T
basuh kain guna tangan sbb duit dah xde nak basuh gune mesin
duk kongsi bilik 2 org..sempit.. harga murah..suit our pocket...hahahahahaha...lucuu
disebabkan masa tu ktorg ade duit not biru ngan merah sikit jer...
so makan ktorg cut
nak makan...untuk tgahri..pastu beli roti tahan la 2-3 hari..air watercooler jer...tadah laa...tadah...hahahaha
makan tenghari mmg memory sangat
masa tu org lain tengah cuti...
tak ramai la turun cafe
ade  2 cafe je bukak kalau xsilap...mase tulah
jadi kami ni mmg selalu pergi cafe hujung belah sinki...makanan murah dan banyak
ktorg tengok list makanan.....urmmm...4.50...5.00
last2...

"makcik, bungkus telur dadar nasi putih...pastu kat nasik tu tuang sket kicap..."

makcik tu tersenyum....mungkin dia paham kot
jadi jumlah keseluruhan makan tgahri kami adalah : Rm 2.00
kachingggggGGGG
ahahahahahaha...korang tanya kat mana nak dapt mkanan hrga 2 ringgit...
aku dah show korang semua ni exist...ahahahah
yang terharu..makcik tu ltak nasik bukan main bnyak...
mungkin dia nk suh kami simpan utk makan malam skali...thanks makcik <3 p="">
manjadi orang poket nipis bukanlah pilihan...
namun bukan masalah besar
dalam hidup aku...aku selalu diuji dengan poket yang selalu nipis
dan bagi aku...ia tidak mngapa...ia didikan Allah buat aku..
Allah akan uji kita dimana titik lemah seseorang kan?
bukan aku tidak usaha untuk mndapat yang lebih baik...
tapi apa yang ada hari ini..inilah yang terbaik...sungguh...
aku happy tgok kawan2 aku..
berjaya dalam kehidupan..
blajar xpening pon duit xcukup
ade yang belajar oversea
mak ayah pon senang
ak happy..aku syukur kawan2 aku hdup macam tu...
dan sememangnya kita melalui jalan hidup yang berbeza
berbahagialah


sebab aku xleh bayang kalau ak poket tebal...
manusia jenis apa aku akan jadi..
dan menjadi manusia poket nipis bukan pilihan (sape nak kan?)

tetapi ia adalah manis...perhaps...hahahahah


semua manusia lapar duit
tapi jangan lupa duit tidak mngenyangkan
malah membebankan...
duit macam hantu...
its hunting u...

pray for Egypt Syria Palestine







Almari yang Tertutup (The Close Wardrobe)

[Bismillah]

Assalamualaikum wbt

dari luar nampak kemas
bahagian dalam belum tentu ('',)


berangan-angan melalui satu pathway
ditepinya tasik yang indah
merasai indahnya ciptaan tuhan
angsa berpasangan
burung berterbangan
angin membelai muka...lembuutt
menghirup udara Tuhan yang maha banyak
batu-batu kerikil bersusunan semulajadi


indah bukan bumi tuhan? (mungkin sebab ak sanguine kot..so that aku mcam ni)
----------------------------------------------------**------------------------------------------------------
aku mencari manusia yang punya telinga yang berhati
ramai punya telinga tapi tidak hati
yang bisa ak bersandar seketika
hanya untuk seketika
melepaskan kelelahan jiwa..
yang sedang memberontak untuk dilepaskan
bukan untuk membina tembok ratapan
aku masih ada tuhan
aku masih sedar dimana ak berdiri
meniti jalan bermusafir
mencari bekal untuk menuju hari yang kebenarannya akan terungkai
buah hasanah akan ranum dan mewangi
penanam rumpai akan menyesali dan menangisi

namun
akhinya ak masih berdialog dengan diri sendiri
memujuk diri
mengatakan "semuanya ok".."tiada masalah"..."itu masalah kecil".."lupakan saja..."..."take it easy..".."be positif.."
itu dialog yang tidak asing dalam detikan hati ini
sebagai tanda apa pun yang berlaku...
hidup kehadapan perlu diteruskan
menandakan masih ada harapan
masih tersenyum..masih dan akan selamanya
kapasiti manusia..namanya manusia...tak ada bezanya..
aku tak sekuat seperti dalam kacamata manusia

cuma sebagai manusia yang masih punya secebis iman
jika ini adalah ujian...
maka bersabar dengan penuh kesabaran
syukur sesyukurnya
kerana sebenarnya Tuhanmu lebih mengetahui
Maha Mengetahui
jangan diganggu urusan Tuhan
Dia sedang menguruskn apa yang terbaik buat diri ini
sabar...



 (",)
wassalam




 

Tuesday, August 13, 2013

Rencana Tuhan

[Bismillah]

Assalamualaikum wbt

jatuh dalam telaga masa
kembalikan aku ke satu tempat yang sayup mata memandang
dilema dipersimpangan kehidupan
dengan keadaan diri yang masih belum matang
menilai erti kehidupan
hanya mengharap
mengharap akan secebis kebaikan disebalik 'ketidakbaikan' di padangan mata si kerdil hamba Tuhan
Tuhan Maha Tahu akan kebaikan
manusia hanya pengharap tegar mengharap bantuan
mengadah tangan..mohon tunjuk jalan
jangan bia aku gelandangan
tiada pegangan
seperti tiada Tuhan....

mahu melihat kehadapan
bersama rencana Tuhan
meniti garis kehidupan
membuang segala kesedihan
kerana kehidupan bukan untuk ratapan
tetapi untuk diperjuang

love life
jumpa dihayat akan datang.......good bye german

Toronto, Canada...2013