Sunday, November 21, 2010

tadabbur

 assalamualaikum...post ini bukan untuk dijelouskan...tapi inilah cara kami mengisi masa terakhir bersama..
" INdaH kEnAngAn bERsaMa KaLian~"  
(NSI, NMA, NTS, HMR, D, F, S, C & NHR)

"jadi tak p esok?"
 aku terkedu~
"dorang nak p mana ni?:: dalam hati berbisik"
"ktorang nak p berkelah..jom.."
aih...bagai mengantuk disorongkan bantal...
pas abeh exam lak tu..
even jadi orang last yang tau dorang plan nak p camping...
tak kesah..
'aku memang tak bersosial orangnyer. pesalah nak joen ..lagipon last kot kuar ngan dorang."
 ok..terus plan nak beli barang makan untuk esok harinyer...
menu:
~nasi goreng (NTS masak)
~nugget goreng
~sandwich (sangat sedap even dah amat lembik~)
*alhamdulillah...cukup untuk perut kami..3 kali masuk air, 3 kali hadap makanan~*

kami sesat..tet::
 kenapa? 
sebab ALLAH dah rancang yang terbaik buat kami...^_^
 

dah sampai sungai gabai~
 air yang terjun:: obey
terjun, maka terjun lah ia

surveyer~

salam baba~


kakaknyer kepada gamba yang diatas
sejuk air batu
 suka si siput yang sopan dan suka bergaya~
suka buluh di belakang..serasa spt di japan..yeah..berangan~
kami the series
 
ramai guna DSLR kat cni..nak gak satu~
selamat....bertambah berat~
 
candy dari iran..gula kat luar, badam kat dalam..
iranian makan sekali ngan tea kelat...
best..
 kini tinggal bekas saje~


................................
"are u happy?"
 "happy kejap jer.. kenape ea?"


::kegembiraan dunia ALLAH beri separuh, 
 macam kita makan, lepas tu perut rase sebu la, nak g toilet la...
macam kita minum, lepas tu nak membuang jgak..
 macam kita ketawa gembira, tapi akhirnya air mata yang keluar
 macam kita gembira, kemudian kita lupa kegembiraan tu lepas ada kesedihan dan kepenatan..

 if ALLAH beri kegembiraan itu sepenuhnya kat dunia ni, manusia pasti takkan tinggalkan dunia..
even dunia yang separuh kegembiraan ini, manusia masih sangat wahan ...[sayang dunia, takut mati~]

manusia tak takut pada ALLAH..apa lagi na takut dan malu dengan manusia ...
 buat maksiat terang2..
  

tempat seindah sg gabai, dicemari...
 suasana yang indah menjadi muram..kerana apa??
 apa lagi kalau bukan dek perangai manusia yang amat menyesakkan nafas..
 bermaksiat terang2an..

malas nak persoalkan ;"dimana malu kalian?"
 sedang batu berlumut itu yang dianggap sepi, pohon2 yang berzikir, aliran air sungai yang mengalunkan tasbih...
tapi manusia masih belum sedar..kerdilnya dirimu hai manusia..
 andai saja kau tahu api neraka..andai saja ALLAH mau melaknatmu ketika itu, siapa yang mampu membantu mu duhai manusia..
 aduhai manusia...
 aduhai manusia...
malulah pada setiap sel dibadan mu, malu la pada pasir halus, malulah pada mata manusia yang memandang kalian, malu la pada ALLAH...

tadabur alam yang kuharapkan...

 namun..tadabur manusia yang hilang malunya,
 yang bertudung dengan gaya bertudungmya, 
 yang free hair, dengan gaya tersendiri, 
bangga...sungguh bangga..
 yang bercouple..nauzzubillah...
 pergaulan bebas?
menjadi kacau difikiran...
 
 yaALLAH, ampuni dosaku~
 

2 comments:

  1. jom p wahai akhawat2 yang dekat dihati~amal cakap p sg congkak semalam..kenapa xberitahu~weeeeeee

    ReplyDelete