Wednesday, October 6, 2010

WET LAND PUTRAJAYA

SALAM..
trip p wet land best..nant leh wat usrah kat sana ea kak ipah..plis2..

macam wat filem

 tenang ~(fiuh..angin segar menyapa ke pipi)
terlupa semua FYP..
kami rasa kamilah paling bahagia..
tikaman semua tengah pening wat FYP , kami masih mampu kuar makan ais krim, mampu bergembira dan mampu melupakan smuanya..bahhahahagia~
 dapat tengok flaminggo. itik mandrin..love pet..
yang penting dapat clear story pasal wet land..
tu snanyer motif utame..
rasanya banyak snap gamba jer dorang ni..

 kat ats pondok tinggi..leh tgok putajaya..tpi xnampk semua..dalm 60% jer asenyer.
girl in blue: kak shima yang jd tukang crite.. 


ni encik yang bawak kami ronda2 naik 'bus takder tingkap n dinding"

dapat pegang si katak...comel ar ijau ni


 ni 2 set antara 24 set wetland yang ada kat sini..subhanallah..betapa indahnye apa yang ALLAH dah buat dalam nature..without wet land..tak mungkin kta dapat air bersih..flora fauna pon tak der..such a great creature..ALLAH THE ALL MIGHTY..HEBAT!ALLAH SANGAT HEBAT..
tak putus ucapan subhanallah..kagum sangat..


 wet land putrajaya..buatan not natural..
dalam650 Ha tanah kat putrajaya..adalah tasik..
sejarah putrajaya ni dulunya estate Perang Besar..tanam sawit "golden crop of malaysia" and getah
pokok yang dalam air wane hijau gelap tu namanye..Bakung Air..

analogi wetland..macam span..:
 kita tuang air berkeladak  atas span  , air yang pass through span tu dah bersih..mendakan tu akan tersekat kat span..

 thats the function of wetland..
tapis air..dan bantu kawal banjir kat putrajaya..

every single pokok yang ditanam macam pkok kat ats tu (Bakung Air) ada la functionnyer kat ecosystem..
semua daun2 kering dan keladak (silt/clay yang erosion) masa ujan akan tersekat kat pelepah pokok tu..
so, air yang kat sel 24 akan bersih...airnye standard B24 (sesuai ar nak wat tempat rekrasi..kalo mandi pon badan tak gatal, terminum pon tak mati ...ayat En driver tu..di cakap di pernah terminum..patot cam sihat jer..minum air B24 upenyer)

ada lak pokok yang leh adjust pH air..bila dia serap semua salt yang myebabkan air acid, pokok rumput kecik tu akan mati..pastu akan digantikan dengan pokok baru..cycle nyer akan berterusn until pH stable dalam air tu..subhanallah


 haih...macam kita dalam dakwah...pasti ada masanya kita diletakkan dalm satu posisi..dan we need to do the job..wajiblah sebab nak make sure the end kita nak dapat satu yang valueable...yang semua orang boleh menikmati kebaikkannye..eventho tak semua orang kenal pon sapa yang berada di posisi berkenaan..
macam pokok bakung air tu..
mak cik kenal pkok tu? pak cik kenal? mst tak kenal kan..
yang kta tau kita dapat air yang agak bersih...

contribute lah..jangan harap pandangn manusia..
tapi yang penting pandangan ALLAH...
sayang Bakung Air, Subhanallah





















No comments:

Post a Comment