Sunday, July 4, 2010

getah oh getah

ada sebuah cerita..

" sorang pak cik yang bernama. seorang penoreh dan pencinta getah yang setia..mana2 pergi musti cakap pasal getah yang dia suka tu la..kemudian dia sanggup untuk ke luar negara dan meng'invest' kan harta semata2 nak tahu dan belajar apa2 pasal getah..maka dia betul2 pulun belajar getah supaya senang nanti dia nak berkongsi pasal getah ngan sapa2 yang dia jumpa dan berminat...
satu hari pakcik yang bernama dijemput ke satu majlis dan dia dmiminta untuk memberi talk..
nak dijadikan cerita..dah takdir..kat majlis tu, talk  yang dia perlu sampaikan adalah perihal lembu..
masyaALLAH..macam mana dia nak kongsi ni..satu apa pon dia tak tau pasal lembu..dalam otak dia semua getah...maka..dia membuat keputusan untuk meneruskan talk berkenaan dan tak mau menghampakan semua yang hadir dek kerna nak dengar talk pasal lembu...

pakcik itu pun mem 'bla-bla-bla-' .bercerita pasal lembu la..apa lagi..

"lembu yang jenis besar tu datang dari bangladesh tau..mak saya dulu ada bela..apa ntah namanya..mak saya selalu tambat lembu tu kat pokok getah...dan bla-bla-bla..."

dan sepanjang "bla-bla-bla" pak cik itu..semuanya berkisar tentang getah ...


apa apakah ibrah/ pengajaran yang diperolehi?

p/s:
~maaf andai yang tak clear dengan cerita ini..
~if tak nampak per yang nak disampaikan ..nant tanya yer..hehh



1 comment:

  1. pndpt
    ~ berubah mengikut kesesuain semasa
    ~ main2 ngan idea agar dpt diguna dgn maklmt/pengetahuan yg ada..

    pengajaran sebenar??

    ReplyDelete