Sunday, July 4, 2010

tiada yang lebih susah selain berubah

salam..ni mungkin menjadi sesi luahan perasaan..

maaf bagi yang mual nak baca..

hmmmmmm..

keputusan ini bukan mendadak..tapi ia dah lama bergejolak dalam diri ana sendiri..
mula-mula tak rasa sangat la untuk perubahan ini..
sebelum ni naqibah ana ada cakap..buat timeline..bila kita nak berubah sikit2..
memang timeline tu bagus..schematic..dan memang buat kita rasa macam..

"baiklah, aku kena achive that target and what ever happen kena jugak ikut.." haha..

tapi apa yang ana lihat dari pengalaman ana sendiri..perubahan tak jadi sukar bila mmg kita nekad dan tahu kenapa perlu berubah..

kenapa ana begini?

1st..bila ana begini  dapat rasai kelainan nya..memang lain..merasa diri terjaga dan menjaga..
menjaga disini bermaksud, ana harap dari perubahan ini membuatkan ana kurang sket "hu-ha-hu-ha" dan dapat mengawal keliaran mata, mulut dan terutama hati yang orang lain tak nampak tapi ALLAH nampak..

2nd..all people deserve to make a change to be a better person..kalau nak tunggu..tatau la sampai bila..

tapi yang penting skali..niat dan tahu kenapa perlu berubah..

snanye yang dulu pon Ok..cme..mahukan kelainan..insyaALLAH terbaik..!

~pakai tudung macm mana pon tak per..asal..menepati syarak..tebal (tak menampakkan warna kulit dan leher), tak terlampau lembut (mungkin faktor angin nanti akan menggugat),  bwah paras dada (menutupi dada)
dan pemakaian juga..pkai tudung tapi baju dan seluar ketat..maka tak bermaknalah ia..

..wanita yang berpakaian tapi telanjang adalah ahli neraka...

jadi cover ur aurah..so..insyaALLAH ke Jannah~

pagi tadi:
"mak ada jgk tanya bila nak pkai balik tudung bulat..mak ana cakap "kata nak pkai bila dah tua..ni dah tua tapi tak pkai lagi.."

"aish..masa muda ni la kena tutup..tua nanti tak der orang nak tengok dah..muda ni la ramai mata liar nak tengok..jadi jagalah diri tu.."

kami terkedu..ada betulnya jugak..

sbnanya tak jadi isu tudung bulat or 2 or 3  segi... yang penting..menepati ciri2 menutup aurat yang benar2 ALLAH suruh..
dan tak der yang dapat mendebatkan isu tudung sebab since ur muslimah..wajib atas kamu menutup aurat..bukan hanya tudung tapi pakaian..

2 comments:

  1. moga sentiasa dalam limpahan kasih dan rahmat Allah..berdoa sentiasa dipelihara iman.. dan semoga terus istiqamah sepanjang jalan tarbiyah ini...

    ya, bersihkan niat sentiasa dan beristighfar sentiasa agar disucikan lagi hati kita..

    insyaallah,

    "Barangsiapa yang Allah inginkan kebaikan atasnya Ia akan memberikannya pemahaman dalam agama " al-hadis

    wallahualam,

    =)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete