Monday, May 31, 2010

messy amat

pagi tadi baru balik dari BU..pnat masih tersisa..tdow sat. pastu mesin tolong basuh kain. iron tudung nak g cafe beli makanan..baiklah..semua berjalan lancar..ok jer..lepas tu gatal p koperasi..duit ada spuloh inggit jer..beli punya beli..balance tinggal 2.10..masyaALLAH, macam mana nak bayar duit makanan yang dah ditempah..3.80..isk2..tak cukup..beli 100plus, dark chocolate,roti ngan milo..isk2..barang mahal betul sekarang ni ya..habes tu trus je balik bilik..sampai tangga blok, nampak member tunggu depan pintu..

"afi, naper?" aish.. tak bagi salam pulak.

"syu tak der ker?"
"tak der, balik umah..dia demam kat umah.."
"masuk2.."sambil jemput masuk dalam bilik..tengah gelabah la makanan dan tempah kat bawah..takper..cool2..
"makan ni jer ker?" sambil tunjuk kat plastik yang ada makanan yang berkenaan...
"ha ah.."jawab ringkas..semput nak crita panjang2..hehh..
pastu minum la 100plus yang dibeli..takut terdehydrasi lak..mnum2..cari duit..alhamdulillah ada..pastu keluar dengan penuh konfiden berkata lah pada afi..'nanti kunci pintu ya bila nak kuar.." "ok"..

pastu dengan suka hati pergi la ke cafe berkenaan dan ambil makanan + karipap saden $1.dah lah kat bawah ramai orang2 BTN nak balik..serabut alam kat bawah..kereta berpusu2 semua nak balik..adus..malu gak sebab 2 kali dah trun naik..harapnya lepas ni tak trun naik cafe lagi..sesampai tangga blok ni, teraba2 cari kunci..masyaALLAH..gimana ni?"harap2 afi tak kuar ag.." getus hati ini..langit kelihatannya mendung..harapan hampa..terlambat..afi dah kuar and pintu kunci..makanan trus tinggal kat luar..atas kasut..kmudian ketuk2 bilik member..alhamdulillah..ada..pinjam kad matrik midah dan pergi pejabat kolej..mintak kunci..betapa gelabahnya diri ini sampai pakcik pejabat gelak..sabar je la..cakap pon tersasul2..lidah sakit lak tu..trus mintak kunci, jalan laju2 tengah2 crowd tu, tak pandang kiri kanan..dummm...hujan dah..besar betul rain drop tu..baru kejap hujan dah basah bumi ALLAH ni.."setiap daun yang jatuh, ALLAH mengetahuinya.." begitu jua hujan..berapa titis yang sampai kemuka bumi telah ALLAH ketahui..tidak kita..kita hanya dapat guna apa yang ALLAH bagi..Itulah Khaliq yang Maha Pengasih dan Penyayang..sampai bilik,masukkan makanan..sebelum tu p aras 2 ambil baju yang dah siap di proses..pastu hujan makin lebat..makin lebat ditambah dengan guruh2..masyaALLAh..tak per la..cool jer..nant dah reda sikit trun p pejabat balik. makan nasi tengah hari, pastu telepon mak..


mak, angah rindu mak..waaaaaaa!!cakap2 ngan mak,ahamdulilah, tenang sket perasaan ni..mak asyik tanya bila nak siap kerja kat sini..agaknya bila la ya..tak start lagi la mak..hehe..memang betul la..cakap jer ngan mak, trus ok dan tak rasa bimbang dah sala nak anta knci ni balik..tenang jer..lepas tu ujan kelihatannya makin reda...alhamdulilah..ambik payung dan trun blok..tak kira, kena hantar gak kunci tu..kalo lambat, nanti kena denda..poket tengah kering..berjimat cermat ler..alhamdulillah lepas 4 kali trun naik blok, maka kaki ini terasa sakit..adeh..lama tak exercise..prot yang lapa ilang trus lapa..ok jugak tu..hmm..


moral:
~jangan mudah gelabah sampai kunci tertinggal
~letakkan priority..beli nasi dulu sebelum beli roti dll.kan duit dah tak cukup..
~tiada penyesalan dalam hidup ini..kerana semuanya mesti ada hikmah..insyaALLAH..
 ~hidup daie haruslah lebih tersusun dan teratur..insyaALLAH

No comments:

Post a Comment