Sunday, June 3, 2012

Be-Friender


[Bismillah]
31/5/2012 ::11:49 am

Assalamualaikum wbt

Allahhumma Yassirna Wala Tuassirna ya Karim (Ya Allah, Permudahkanlah jangan Disusahkan)

Bahang menyambung pengajian semakin hangat diperkatakan..huahua..

Muahaha..adoi..penat seyh

Smpai muntah2 pening kepala pikir..(xde la. supaya nampak lebih dramatic.sebenarnya perut masuk angin..ekeke)

Pernah dengar pasal befriender? Satu badan NGO yang mengumpul seberapa banyak manusia yang punya hati untuk memberi pinjaman..bukan pinjaman kewangan apatah lagi sebagai ah long ataupun mengumpul dana bg membina rumah2 kos murah..tetapi mereka memberi pinjam telinga mereka..(insyaALLAH takkan hilang keseimbangan mereka)

Tengah aku cari-cari information pasal Suicide..aku terjumpa befriender ni....

Dalam hati..subhanallah aku kagum. Dan yang kebanyakkan (mungkin kesemua mereka) adalah non-muslim
masyaALLAH..
Pertubuhan ini ditubuhkan atas kesedaran tentang permasalahan tekanan yang dihadapi oleh manusia dini hari..korang ada pikir? Ke masalah sendiri pon tak settle lagi?haha.. -cakap utk diri sendiri..

Bagaimana mungkin mereka dapat memandang satu sudut yang mana inilah cara Rasulullah saw mengajar kita as duat agar berakhlak dengan manusia dan memenuhi keperluan saudara kita…

Lihatlah sunnatullah telah berlaku pada mereka..
“Sesiapa yang memudahkan urusan hamba Allah yang lain maka Allah akan memudahkan urusannya”
Jangan hairanlah jika kita melihat kehidupan non-muslim lebih bahagia (perhaps:: dari kaca mata manusia biasa-) dan mereka mendapat bahagian di dunia seperti janji ALLAH swt..mereka bahagia mungkin dengan membantu orang lain.

As daie..

Bagi aku kita kena lebih rapat dengn masyarakat kerana mereka adalah target kita..tapi jarang ya kita nak involve aktiviti ni

Aku tak tahu adakah benar..tika kita menyantuni manusia yang bermasalah..maka ia lebih mudah utk kita sampaikan islam itu.kerana tika itu dia menghadapi tekanan dan (Dengan Izin Allah swt jualah) kita ada untuk mendengar masalh mereka..

Semalam kami ada bincangkan surah al-Qalam. Tika mana Rasulullah saw merasa sangat ‘down’ (kerana 

Rasulullah saw jua manusia biasa), manusia disekeliling baginda mencela Baginda saw dengan mengatakan 

Baginda saw adalah gila. Letakkan dri engkau ditempat Rasulullah saw. Engkau pergi usrah. Mengaji al-

Quran tapi satu kampong panggil engkau gila..berkhayal sorang-sorang. Tak de sape pon nak dengar. 

Engkau nak harapkan siapa? Mak ayah pon tak ada..kawan-kawan pon tak boleh nak buat apa..haaa..masa nila baru nak rasa keberadaan Allah dalam <3 kita~

Apa perasaan bila Allah swt smpaikan pada kita.. “Bahkan engkau (Muhammad) bukanlah orang gila.”

Engkau bukan orang sepele..engkau bukan manusia biasa2..engkau ada Aku..!

Dan Allah mmberi jaminan yang akhirnya kita akan tahu siapa yang gila antara kita.  masyaALLAH..

Perasaan siapa yang tak lega disaat terasa seperti dunia sempit sekali..sesak dada dan fikiran pun buntu?

Pasti lepas semua bebanan yang kita pikul selama ini..kerana fitrah manusia mahu didengari.

“ketika dunia menutup telinga, kami ada disini.”- tag line befriender

Tak rasa seronok ker kalo macamtu? SERONOK habis kan..rasa macam tertanggal baju besi yang dipikul tu..uhhhh..Subahanallah..ekeke..Xdelah mcam tu.. hiperbola

Tapi bagi setiap yang bermasalah pasti ada jalan keluar..antara ayat lain yang aku dapat dalam web befriender tu “Listening can saves Life” ..amacam? mengamcamkan?

Tapi sebagai daie adakah kita sebaik-baik pendengar bila ada akhwat yang ada masalah? Adakah kita memberi solusi atau menghentam sinis sidia?

Kita dah menjadi pendengar yang baik ke kalau mak abah kita berkongsi cerita dan masalah?

Kita dah menjadi pendengar yang baik ke untuk adik-adik kandung dan adik-adik usrah kita?

Jika masih belum..bagaimana nak santuni manusia diluar sana yang kian menderita..

Tak terlatih atau kita malas bertatih?

Rugi bagi kita..kita bukan nak mereka menjadi penggerak..tapi cukuplah mereka kembali pada ALLAH sebagai hamba yang suci berbnding dengan mereka mngambil tugas malaikat pencabut nyawa mncabut nyawa mereka sendiri..

Lihatlah statistic bunuh diri di Malaysia…% tertinggi adalah lelaki. Umur antara 30-39 tahun..kaum cina, india dan diikuti melayu (islam)..sedih xsedih..seberapa ramai yang merungut ada masalah..dan kita hanya senyum dan katakan “sabarlah” dengan penuh kewalian.. ahaha.. mereka bukan perlukan duit kita..tapi dengarilah mereka…tepuklah belakang mereka dan katakana.. “saya sudi mendengar…”

Doakan aku nak smbung master ni..<3

Insyaallahu taala
. . . . . . . . . . . . . .

No comments:

Post a Comment