Tuesday, June 22, 2010

ceria


adakah muka anda dan (er..ana sendiri) ceria seperti itu bila hadirkan jasad dan hati ke halaqah usrah..?

atau jasad sahaja yang diheret...namun hati menjauh pergi tanpa diikatkan bersama2 hati2 yang lain...?

dengan penuh keihklasan menghadiri usrah...nak cas iman katanya..

tengah2 hujan sanggup tunggu..bas lambat ~~tetap tunggu..

kelas malam..abeh lambat..nak jugak p usrah..5 minit terakhir pon tetap nak p usrah..




ada training army, rasa serba salah sebab tak dapat p usrah..antara training yang meningkat pemecahan lemak dalam badan atau usrah yang harapnya dapat meningkatkan takwa kepada ALLAH..punya 2 pilihan yang kedua2nya baik..maka imbalan iman amat diperlukan...mana satu pilihan yang lebih mendekatkan diri dengan ALLAH..


mampu kah aku menjadi seperti yang diatas??


usrah dan usrah..dan...usrah


"jika antum rasa seronok bila dapat usrah..rasa rindu yang tak terungkap..jadi kenapa tak mau kongsikan rasa bestnya usrah dengan yang lain..if tak seronok tu la yang menyebabkan kita tak ajak orang lain joen usrah gak tu.." kata pak ustaz


sambungnya lagi..


"sapa orang kedah? apa makanan yang best kat kedah?"


"kuey teow kungfu kedah paling best didunia" jawab anak muridnya yang sedang demam.


"haa..kalo kuey teow kungfu kedah best, kita mesti nak orang lain cuba jgak kuey teow kungfu tu..apatah lagi kita yang dah pernah makan ni..mesti nak kongsi and promote kuey teow kungfu yang terbaik didunia..tak der yang best selain kuey teow kungfu kedah... mana2 kita p mesti kita tak terlepas dari khabarkan yang kuey teow kungfu tu best..promote semahu2nya..let's the world hear..!"




sambung pak ustaz lagi.."begitu juga usrah..jika kita rasa keseronokkan menghadirkan jasad dan hati ke usrah kita..maka sampaikan dan kongsikan dengan semua orang yang usrah itu amat berharga..bia semua orang rasa..but if, ada orang tak suka 'kuey teow kungfu' maka bia dia buat 'pilihan lain' yang mungkin sama enak dengan 'kuey teow kungfu'..tapi akhirnya membuatkan dia terisi jiwanya (ruhhi) bukan perutnya sahaja.."




jadi para2 duat..sampaikanlah yang usrah itu adalah tempat berkumpulnya hati2 yang ingin mencari redha ALLAH..dan ia salah satu madrasah tarbiyyah yang kita akan dapat stiap minggu.. recharge ur iman...










1 comment: