Sunday, June 20, 2010

GRRRUUUMMM..eps 1

"GERAKAN RESPONSIVE UMMAH MADANI" a.k.a GRUM~
12 dan 13 hb 6..
kami p lembah genting..
sebelum gerak p lembah genting..kami (fathin, liyana, saidatul, atiqah, fadh, nadiah, ummu hani, syifa', suhayla and me)ada task..EXPLOREACE..it is just EXPLORE but need RACE..dari HIRA' sampailah ke kampung baru..kami naik bus tersalah tempat..pusing tempat sama..but not a big deal..dapat pengalaman..
kami mula dari HIRA', sebelum dilepaskan kami kena settle sudoku dlu, level: difficult..ambik masa juga nak settle the task..tak sempat abeh figure out sudoku tu kami dilepaskan.dan kumpulan mana yang menyiapkan dan submit masa abeh explorece akan diberi markah lebeh..


kami mula p kedai roti canai..kena tebar sendiri..percaya atau tidak..PERCAYA AH~~!haha..tapi roti canai kami jadi macam lempeng..mula la lepas dah masak, time nak makan tu bukan main liat..bagus jugak la sebab kat situ dapat la implementkan sunnah nabi..kunyah 40 kali baru telan..insyaALLAH nak makan roti canai yang kami 'tebar' memang memerlukan kekuatan gg yang mantap dan gusi yang kuat.liat memang liat..lebih 40 kali kot kunyah..haha..nant kami bukak kedai tebar roti canai..leh la joen..nak2?

lepas makan 'lempeng', kami gerak p amik bus..nak p mana ntah..lupa dah..tapi kami salah gak..kami p klang central..tapi alhamdulillah,kami bukan hanya RACE tapi kena EXPLORE..of course explore cara daie..kami duat2 baru..pengalaman EXPLORACE ni..Bermakna sekali..
kami diberi tugas..dalam perjalanan explorace ni, kami perlu menjalankan dakwah fardiyah..sapa2 pon yang kita jumpa, kena jalankan dakwah fardiyah..isu berkisar isu palestine yang masih lagi hangat!pemboikotan barang2 mereka [coca cola, nestle, star buck, loreal..dll)
kat sana kami jalankan dakwah fardiyah..ada gak akhawwat masa dalam bus lagi dah start dakwah fardiyah..mantop!
kat sana ana dapat kenal 2 adik..dari UiTM puncak alam..asasi sains..alhamdulillah..kedua2 begitu peramah..senang berbicara ngan dorang...namanya, Fazrina dan Syahirah..berbicara dengan mereka buat saya senang.im talking a lot..non stop..waaaaaaaa..~~berkongsi perihal study, dan isu palestin..ditambah sikit rasa dengan tujuan kehidupan..masyaALLAH..insyaALLAH..semoga kita dapat bertemu lagi adik2...semoga kalian sentiasa dalam Rahmat ALLAH


after that, kami banyak kali naik komuter..alhamdulillah.akhawwat2 semua independent..dalam komuter ada yang still menjalankan dakwah fardiyah, ada yang sibuk menghafal..surah a-furqan ayat 63 until last dan al hadid:20-25..
samapi check point last, kami p masjid Jami; kampung baru..kat sana dapat task untuk jalankan khidmat masyarakat di sekitar kawsan tu..kami p hospital islam..dekat je ngan masjid tu..mendekati adik2 yang sedang dirawat..meruntun hati ini..melihat mereka yang masih kecil terlantar..dijaga oleh kakak..semoga adik2 cepat sembuh dan membesar sihat menjadi duat dan berjuang bersama2 kami..!!insyaALLAH..


selain dari dakwah fardiyah, kami dikehendaki menambah wang saku..kumpulan kami decide nak jual barang2 kami yang kami ada...jual solusi, jual asma ul husna yang memang limited, ada yang smpai nak jual quran... "tak sanggup ana..bagi la option lain.."


bila dah settle semua, alhamdulillah kami sampai jugak masa asar tu kat last destination..akak fasi dah tunggu..kami kena nyanyi lagu untuk grup kami.."We Will Not Go Down"..heh..then, kami di angkut p lembah genting ler...~~ 


sesampai, kami belajar memanah..masyaALLAH.first time dalam hidup..seronok2..terasa semacam tengah panah yahudi!!! alhamduilillah tak sampai kuning..kena kat merah jer..


p/s: 
  1. jom wat daurah memanah, berkuda dan berenang lak ar..gempak sket!! hehehehe
  2. gambar akan di upload kendian.. sekian..wassalam















4 comments:

  1. akan dipertimbangkan.. berenang tu.. eheheh yeay!.. JELES!

    ReplyDelete
  2. my name is not in the list...waaaaaaaaa


    memanah tu mmg sgt best!=)

    ReplyDelete
  3. hahah..relax2 dik..jom kita memanah lagi!

    ReplyDelete