Tuesday, June 22, 2010

MISI part 5~ CRITICAL THINKING

gambar pertama ini..apa yang anda fahami..

"emm..kurang jelas la mesejnya.."
"haish..napa muka bapaknya toyer aje.."

baiklah..cuba bayangkan anda adalah bapak budak tu..agak2 pe reaksi anda bila anak cakap mcam tu?
mari kita lihat apa kata mereka..;

"kakak,bia benar tak mau p sekolah?"

"siti, pergi sekolah..jangan nak mengada..owh..nak ponteng la tu."

ataupun..
"kakak, kenapa cikgu kakak suruh buat macam tu?kakak tak nak p sekolah?tak seronok ke blaja kat sekolah? cbe cerita ngan bapak.."..

jadi mana satu adalah anda?

hahah..bagi seorang bapak yang critical thinking, dia tak akan membuat conklusi yang anaknya itu mau ponteng..mungkin ada sesuatu yang 'tak kena dengan sekolah' yang menyebabkan anaknya refused tak mau p sekolah walaupun anda mungkin akan terperangkap dengan kata2 manis anak anda..:

"the teacher said, i should learn to think for myself. i think i'll stay home tomorrow."

nampak macam "geniusnya anak aku..~~bla2."

tapi hakikat ibu bapa yang cakna dan critical thinking mereka tidak akan membenarkan saja anak nya begitu..tetapi mengambil tahu apa yang menyebabkan anak tu cakap mcm tu~~



yeah..well..kat atas ni pon one of example for critical thinking..

orang yang critical thinking tak akan terus menjawab segala persoalan tanpa berfikir terlebih dahulu..

sebagai contoh:



lelaki dan wanita mana yang lebih kuat..?

ada yang jawab..:

"subjektif untuk dijawab.."

"well..of course la lelaki.bla2.."
atau..

"mmmmmm..kuat dari segi fizikal or biological?"

nah...nak yang mana? 
'jawapan' ketiga tu lebih critical thinking. ya memang benar guys lebih kuat secara fizikalnya lah..
wanita juga kuat..10x ganda menahan sakit dari lelaki..

conlusinya:
setiap manusia ada kelebihan dan kekurangan...ngeeeeee~~


p/s: part ni ada sambungan







No comments:

Post a Comment