Monday, June 21, 2010

MISI part 3 ~ ikhtilat

ikhtilat adalah masalah remaja zaman sekarang..tiada kawalan..mak bapak sporting.. semua dikatakan "tak per.bia la anak aku tu.nant kawen lambat lak anak aku kalo tak der pak we.."..yerk!!!masakan tidak..makin bertambah2 lak anak luar nikah hasil penzinaan dilahirkan ..

ikhtilat adalah "pergaulan silang jantina" antara lelaki dan perempuan and vice versa

"anak2 muda nak ikut barat..nampak lebih moden..tapi ingatlah..hai anak muda..kegembiraan yang sekejap tetapi sengsaranya lama disana"


pergaulan yang melampaui batas2 agama, makanya timbul masalah2 sosial kat negara malaysia ..negara islam..lari dari rumah ikut 'boyapren', lahir anak luar nikah, bunuh pulak anak yang tak bersalah.tak tahu mengapa tubuhnya dibuang..dimakan anjing, dibakar...hina dina wanita yang melahirkan, anak yang suci dibunuh..

come on! open ur eyes!!!

hukum ikhtilat : haram..
 tetapi pengharaman hukum bukan dengan nas tsorih (lansung& tepat) tapi melalui hukum2 lain berkaitan dengan wanita..

hujjah:
**larangan musafir bagi wanita yang tanpa mahram
** haram berkhalwat silang jantina ajnabi
** wanita tak wajib solat jemaah (bimbang timbul fitnah)dan solat jumaat
**tak wajib juga buat wanita untuk turut ke medan jihad kecuali atas alasan2 tertentu (sperti khaulah, asma' abu bakar, rafidah *jururawat*)
** tegahan wanita berjalan seiring dengan lelaki

kami mendapat teguran dari ustazah arfah :
  1. dalam progrm macam ni make sure ada akhawwat dan ikhwah yang suami isteri yang menjadi perantara antara akhawwat dan ikhwah yang ajnabi..
  2. itu lebih dekat dengan syariah
  3. matlamat tak menghalalkan cara
jauhi ikhtilat kerananya ALLAHtidak merestui hubungan yang haram dan tak samapiakn apa yang kita gerakkan...

tingkat kearah maksiat:
  • bertemu
  • senyum
  • beri salam
  • berkenalan
  • berjanji untuk bertemu selalu..
  • perjumpaan pertama akan di'drag' kan ke pertemuan yang lagi dan lagi...
sila refer surah An-Nur ayat 30-31.
"katakanlah kepada laki2 yang beriman, agar mereka menjaga pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu lebih suci bagi mereka. sungguh, ALLAH Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat. Dan katakanlah kepada para perempuan yang beriman , agar mereka menjaga pandangannya, dan memelihara kemaluannya dan janganlah menampakkan perhiasannya (auratnya) kecuali yang (biasa) terlihat....."


 dan ada hadis Rasulullah saw:
"tak akan menyindiri seorang lelaki dan perempuan melainkan yang ketiganya adalah syaitan"


menundukkan pandangan:

haram meihat aurat atau yang bukan  aurat
"wahai Ali janganlah pandangan (yang kedua) menuruti pandanagn ( yang pertama) kerana yang sesungguhnya yang pertama itu adalah bagimu sedangkan yang kedua itu berdosa.." Rasulullah saw.

"jika mampu berkahwin, maka berkahwinlah. jika tidak maka berpuasalah." Rasulullah saw

bagi akhawwat elakkan berusrah hingga lewat malam..










2 comments:

  1. nanti bole kongsikan dgn akhwat kita...

    ReplyDelete
  2. insyaALLAH..harapnya dorang dapat la bukak blog yang dhoif ni

    ReplyDelete