Monday, June 21, 2010

MISI part 2~ public speaking

2nd day ada talk bout public speaking (PS)~akh awang armadajaya..
peguam bela..memang minat bercakap dan berpidato since sekolah rendah lagi..
self confident..tak yah cakap ar..confident2..


sekitar public speaking~
hadis 34 :terdapat sarana bagi para duat yang telah berjanji untuk menegakkan syahadatul haq..ubah kemungkaran dengan tangan (authority), option lain adalah dengan lisan (pengucapan awam/ penulisan) dan tegur dengan hati..dan itu selemah2 iman~

matlamat dari pengucapan awam ni..
  1. nak menarik perhatian penonton
  2. untuk sampaikan mesej
  3. yang paling penting nak pengaruhi penonton
PS ada banyak..beri taklimat, pidato (mmg tujuan nak pengaruhi audience, kalo tak influence audience thats mean pidato tu uneffective), even jadi MC pon part of PS..debat/ perbahasan pon~ termasuk jugak presentation.



general rules:

  1. faham topik dan cari jalan untuk faham
  2. kenal penonton ~sensitif dengan sapa yang kta tgah comunicate
  3. duna bahasa yang sesuai
  4. penyampaian yang mudah difahami
  5. gaya mesti menarik..
 how to built self confidence?

bila kita rasa macam ada rama2 terbang dalam perut ni..yang penting kita fokus on what we wanna talk..so? 
  • prepare urself..
  • improved ur english..
  • kuasai topik yang ingin disampaikan dengan holistic..
  • selalu praktis depan cermin. bila cakap depan cermin, kita tak kekok bila didepan kita nampak ramai orang
  • kalo nervous jgk...amek pen, pegang, letak kat belakang (audience tak nampak) maka goyang2 kan pen berkenaan..maka gementar anda akan tersalur pada pen tu...mantapkan~~
cane lak kalo tetiba banyak lak idea..merojak dalam kepala..makanya, 
  • catit point yang berkenaan
  • buat mind mapping
  • point merangkumi 
  • *topic sentences
  • *takrifan/ maksud
  • *penjelasan
  • *huraian/contoh
tips2 dpat cakap fluence..:
^" think faster that you talk.." drag the word..


selain dari tu.ni tips berguna bagi anda:
#ada self confidence nak cakap kat depan
#dapat fikir dengan pantas
#guna bahasa yang indah
#bina hubungan komunikasi dengn penonton..


~~sebenarnya kami telah diberi task untuk berpidato kat depan dan berbahas..


moral:
~ as a daie, u need to prepare urself with current issues..
~read a lot
~upgrade ur english


heheh..bahasa jiwa bangsa~~

2 comments:

  1. wow!..

    inilah public speaking tuh yep!..

    baguh2

    ReplyDelete
  2. bersepah je cakap~~

    haha..terasa lawak ble terigatduk debate depan tuh..

    depan ihwah lak tu..malu2..

    ReplyDelete